conseils-sculpt-astuce-4-verites-sur-les-muscles-

4 waarheden over spieren

Doe je aan krachttraining dan is het soms moeilijk om de juiste weg te vinden tussen de vele adviezen enerzijds, en de verschillende waarschuwingen anderzijds. In deze tak van sport bestaan er een aantal hardnekkige mythes die de manier van trainen van de sporters blijft beïnvloeden. Om u te helpen zo efficiënt mogelijk te trainen, probeert Domyos 4 mythes op het gebied van krachttraining uit de wereld te helpen. Waar of niet waar? Ontdek alles wat u moet weten voor een goede spieropbouw.

 

Mythe n° 1: lange series geven de spieren een uitgesproken vorm

De waarheid

Wilt u het vet kwijtraken dat over de spier ligt, met andere woorden, waardoor de spier zijn uitgesproken vorm krijgt, dan kunt u beter een dieet volgen. De spieren krijgen geen uitgesproken vorm door korte of lange series. Korte series met veel gewicht zorgen voor een toename van de massa. Lange series met weinig gewicht zorgen voor een beter uithoudingsvermogen van de spier. U kunt met beide soorten trainingen het lichaam vormen, maar bij de eerste methode wordt meer spiermassa gecreëerd dan bij tweede. Voor droge spieropbouw of bij het creëren van massa hoeft u de trainingsmethode dan ook niet aan te passen. Voorkom echter zware krachttrainingen tijdens een dieetperiode. Dit type training is tijdens een dieetperiode gevaarlijk voor het lichaam. Doordat u minder calorieën inneemt, neemt de kans op het ontstaan van een blessure toe.

 

Mythe n° 2: men dient zoveel mogelijk eiwitten in te nemen om gespierd te worden

De waarheid

Vaak denkt men dat men om gespierd te worden zoveel mogelijk eiwitten in moet nemen. Dit is echter niet waar! Inderdaad, professionele sporters nemen tot 500 g eiwit per dag in, maar deze hoeveelheid geldt zeker niet voor een beginnende of ervaren (amateur)sporter. Wat is de juiste hoeveelheid? Tussen 1,8 en 2,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Weegt u bijvoorbeeld 85 kg, dan dient u tussen de 153 g (85 x 1,8) en de 187 g (85 x 2,2) aan eiwitten in te nemen. Meer eiwitten innemen heeft geen zin: het zal u niet helpen om gespierder te worden!

 

Mythe n° 3: zeer veel gewicht gebruiken om vooruitgang te boeken

De waarheid

Volg nooit het advies op van mensen die goede resultaten beloven met negatieve handelingen. Het is onnodig om zoveel gewicht te gebruiken tijdens het trainen dat u er bijna bij neervalt. Stop eerder: til wat u kunt tillen, maar ga niet verder. Zo voorkomt u dat u iets scheurt of breekt en herstelt u sneller. Denk eraan dat het gewicht dat u gebruikt afgestemd dient te zijn op uw niveau. Teveel gewicht zorgt voor een slechte uitvoering van de oefeningen en kan blessures tot gevolg hebben. Een beginner dient de hoeveelheid gewicht zodanig op te voeren, dat het lichaam er langzaam aan kan wennen. Onthoud dat een programma 4 tot 6 weken volgehouden kan worden voordat er een volgende stap gemaakt wordt.

 

Mythe n° 4: alleen het lichaamsgewicht gebruiken om spieropbouw te bereiken

De waarheid

Het gewicht van het lichaam zelf gebruiken is een prima manier om de routine te doorbreken en aan de algehele vorm te werken. Door dit type training loopt men minder kans op spierblessures. Bovendien worden de diepgelegen spieren in het middelste deel van het lichaam (core) met deze training flink versterkt. Om op een hoger niveau te komen is deze vorm van trainen echter niet voldoende. De spieren zullen namelijk wennen aan het lichaamsgewicht (dat ook nog eens gelimiteerd is): de resultaten stagneren, en de voordelen van de training breiden zich niet verder uit. Om spiergroei te bevorderen en te stimuleren heeft u voldoende gewicht nodig. Wat is dan de onbetwiste oplossing? Het gebruik van gewichten!

 

 

 

Waar of niet waar? Wees kritisch ten aanzien van de verhalen die u in de wandelgangen hoort over krachttraining. Hebt u misschien ook een waardevolle ervaring of een goede tip die u met ons wilt delen?

9,99 €*
5.00 / 5 6 Reacties
    49,99 €*
    4.33 / 5 6 Reacties
      NAAR BOVEN