5 MYTHES OVER FITNESS

Of het nu over vooroordelen of misvattingen gaat, wij zijn hier om ze te ontkrachten! In dit artikel geven we toelichting bij 5 mythes die je ongetwijfeld al hebt gehoord over fitness.

 

1. POWERTRAINING: EEN SPORT VAN OPGEBLAZEN SPIERBUNDELS

In tegenstelling tot dat typische beeld van opgeblazen spierballen, bestaan er ook tal van andere redenen om regelmatig het krachthonk op te zoeken. Sterke spieren hebben niets dan voordelen, ze moeten je immers ondersteunen in je dagdagelijkse activiteiten. Het is dan ook een must om je spieren regelmatig te onderhouden.

 

De voordelen van krachttraining:

  • je wordt sterker

  • je presteert beter

  • je kweekt een strak en krachtig lichaam

  • je beperkt het risico op blessures

 

De beste krachtoefeningen om je figuur mooi af te lijnen zonder dat je spier- of vetmassa bijkweekt, zijn oefeningen waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt. Dit type oefeningen helpt je de explosiviteit van je spieren, anders gezegd de snelheid waarmee je spieren samentrekken, te verbeteren. Je wint aan kracht en tonus en je spieren gaan zich mooi aftekenen zonder dat je er opgeblazen uitziet. Ideaal voor een fit voorkomen!

Ons advies? Vergeet niet om op een evenwichtige manier alle delen van je lichaam te trainen, zodat je spierstelsel niet uit balans raakt.

2. TE OUD OM TE SPORTEN?

Waar komt toch de opvatting vandaan dat je vanaf een bepaalde leeftijd beter niet meer sport? Voor een gezonde geest in een gezond lichaam, hoe oud je ook bent, wordt aangeraden om minstens 30 minuten fysieke activiteit per dag te doen. Op die manier behoud je je dagelijkse vormpeil. Het gaat er vooral om een sport of activiteit op jouw maat te vinden.

 

Fitness is eigenlijk een verzamelnaam van diverse en uiteenlopende disciplines, er zit er dus ongetwijfeld een tussen die aan je wensen voldoet, wat je leeftijd of niveau ook is. Onthoud ook dat sportieve activiteit niet noodzakelijk gelijk hoeft te zijn aan hoge intensiteit. Er bestaan ook tal van lichte fitnessvormen zoals yoga, pilates en stretching, waarbij het er vooral om draait je spieren uit te rekken en soepeler te maken.

 

Wat de discipline ook is, het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft. Weet ook dat geregeld sporten of actief zijn de beste garantie is op een goede gezondheid!

 

3. SPORTIEVE ROUTINE: GOEDE OF SLECHTE GEWOONTE?

Routine in je sport kan zeker handig zijn om je weekplanning te organiseren, maar kan ook snel een rem worden op de ontwikkeling van je prestaties. Als je steeds dezelfde reeks oefeningen doet, dan riskeer je dat je lichaam zich daar heel snel aan aanpast en de intensiteit of moeilijkheid steeds beter verdraagt. Om dat monotone te doorbreken en te voorkomen dat je ter plaatse blijft trappelen in je prestaties, moet je regelmatig van trainingsmethode veranderen en voortdurend buiten je comfortzone durven gaan. Om doeltreffend te trainen moet je je lichaam op de proef stellen en je limieten durven opzoeken. Om vooruitgang te boeken, moet je je lichaam steeds zodanig belasten dat het in een stress-situatie terechtkomt. Zo word je voortdurend beter.

 

Ons advies voor een allesomvattend en doeltreffend trainingsprogramma: wijzig je trainingsprogramma om de 6 weken. Je kan gewoon de oefeningen aanpassen of bijvoorbeeld het aantal herhalingen optrekken. Vergeet ook zeker niet om af te wisselen tussen spiertraining en cardiotraining.

 

4. ALLE DAGEN TRAINEN VOOR EEN BETER RESULTAAT?

In tegenstelling tot wat je zou verwachten word je niet sneller beter door elke dag te trainen! Bij een fysieke activiteit raken je spieren vermoeid. Er ontstaan kleine letsels, die wat tijd nodig hebben om te herstellen. Daarom is het onontbeerlijk om voldoende recuperatietijd in te lassen tussen twee sessies. Reken minstens 24 uur rust tussen elke training, en vergeet zeker ook niet voldoende te drinken en goed te stretchen. Respecteer je dat ritme niet, dan loop je het risico op blessures en overbelasting. Het is belangrijk dat je voortdurend luistert naar je lichaam, mishandel het niet!

 

Wist je dit? Intensief sporten versnelt het verouderingsproces van ons lichaam, door vroegtijdige oxidatie van de lichaamscellen.

 

5. BUIKSPIEROEFENINGEN VOOR EEN PLATTE BUIK?

Buikspieroefeningen zoals crunches en sit-ups staan bekend om hun verstrakkende effect. Bij dit type oefeningen spreek je echter enkel de oppervlakkige spieren van de buikspiergordel aan. Alle inspanningen die je in die oefeningen legt zullen maar weinig resultaat hebben als je niet ook je diepere spieren traint. Het is dan ook nodig om je vaste buikspieroefeningen te combineren met plankingoefeningen en sessies pilates. Door zo te trainen wordt je taille geleidelijk strakker, voor een mooi en afgelijnd figuur.

 

De manier waarop je ademt heeft een invloed op je taille! We hebben de neiging om fout te ademen, waardoor onze huid en buikspieren verslappen. Een verschijnsel dat toeneemt met de leeftijd. Om daar iets aan te doen, neem je dus best een keer per dag de tijd om diep in en uit te ademen.

 

Ademhalingsoefening: Bijvoorbeeld 's ochtends net nadat je wakker bent en nog in je bed ligt, met de handen op de buik. Adem diep in door de neus en maak je buik zo bol mogelijk. Adem vervolgens weer uit langs de mond en probeer je navel zo dicht mogelijk bij je wervelkolom te brengen. Doe dat een tiental keer over een tijdsspanne van een paar minuten.

Als je de oefening goed uitvoert moet je een lichte spanning voelen ter hoogte van je diepe spieren, dat is het bewijs dat je ze goed doet en doeltreffend traint.

Nog een pluspunt: rustig wakker worden en opstaan, zo vat je de dag ontspannen en stressvrij aan! 

MULTISPORTS
conseils-5-astuces-pour-se-remettre-au-sport

Het nieuwe schooljaar komt eraan: hét moment om goede voornemens te maken! Wij hebben alvast enkele tips voor je klaar zodat je opnieuw kan beginnen sporten zonder na een poosje de moed te verliezen.

NAAR BOVEN