5 technieken voor een platte buik

Als je echt een platte buik en buikspieren van beton wilt, dan hoef je heus geen mirakels te verrichten: gezond leven blijft regel nummer één: evenwichtige voeding en sport, zonder te overdrijven. Het belangrijkste is vooral dat je slechte gewoonten geen kans geeft en jezelf de juiste reflexen aankweekt. Kilo's die je al lang meesleurt, zijn ook moeilijker weer kwijt te krijgen. Om een plat buikje te kweken en die 'love handles' eindelijk kwijt te raken, heeft Domyos 5 nuttige tips voor je.

 

Opgelet voor calorieën

Mensen hebben enorm de neiging om hun honger zo snel mogelijk te stillen of wat te snoepen als ze daar zin in hebben...en dat weegt natuurlijk door op de weegschaal. Bij elk hongerklopje of suikerdipje klinkt onweerstaanbaar de lokroep van de koelkast...en van de calorieën! Om te vermijden dat je een bol buikje kweekt, moet je je gewoontes dus in de gaten houden. Je hoeft jezelf uiteraard niet alles te ontzeggen: snoepen mag af en toe, maar wel met mate. Neem je caloriegebruik eens onder de loep: het moet aangepast zijn aan je leeftijd en fysieke activiteit. Eet evenwichtig en in redelijke hoeveelheden. Het Franse agentschap voor voedselveiligheid Anses zegt dat een volwassen man tussen 20 en 40 jaar gemiddeld 2.700 calorieën per dag moet innemen; voor mannen tussen 41 en 60 jaar is dat nog 2.500 calorieën. Luister ook naar je lichaam, stop met eten zodra je een verzadigd gevoel krijgt.

 

Een slim bord

Om die love handles kwijt te raken die zich lieflijk ter hoogte van je buik hebben genesteld, neem je best een aantal eenvoudige voedingstips in acht.

 

Frieten zijn geen groenten...

Gedaan met vettige maaltijden of snacks voor een voetbalwedstrijd of na een beschonken avondje uit... Roep slechte vetten een halt toe en kies vooral voor groenten...echte groenten weliswaar. Kies voorvoedingsmiddelen die optreden als vetverbranders doordat ze meer calorieën nodig hebben om verteerd te worden dan dat ze bevatten. Om welke groenten gaat het? Vooral groene groenten, die zijn rijk aan vitaminen en hebben een zuiverende werking: look, artisjok, asperges, aubergine (bevatten antioxidanten die vet absorberen), gewone biet, rode biet, broccoli, wortels, selder, champignons, witloof, kool, spruitjes, bloemkool, groene kool, rode kool, witte kool, pompoen, komkommer, courgette, andijvie, spinazie, boontjes, kropsla, veldsla, maïs, rapen, uien, prei, paprika, radijsjes, tomaten. Je merkt het, keuze te over!

 

De kracht van kruiden

Vul je bord met groen: aromatische kruiden hebben eigenschappen die je misschien nog niet kende. Verwerk ze in al je sauzen: bestrooi elke maaltijd met verste kruiden zoals koriander, peterselie, basilicum... Ze bevatten vezels die een deel van de vetten vasthouden bij de spijsvertering, waardoor je lichaam ze niet opneemt. Vooral  verse munt is een topper: dit kruid is zeer interessant als je een "plat buikje" wil kweken", omdat het de spijsvertering stimuleert. Drink ongeveer een half uur voor de maaltijd een verse muntthee en je vermijdt de hongerklop en beperkt je appetijt.

 

Water, de nieuwe filosofie

Het aperitief is een van de meest beduchte momenten tijdens de dag: een echte valstrik om love handles te kweken… Om aan je buikje te werken, zal je frisdranken, die barsten van de suiker, opzij moeten zetten:  een blikje cola bevat algauw zes klontjes suiker. Ook elk glaasje alcohol is rijk aan calorieën en gewoon niet heel gezond. Kies voor een nieuwe filosofie om je dieet te doen slagen: water. Voor een goede drainage van je lichaam moet je minstens 2 liter water per dag drinken. Het is de beste manier om afval- en gifstoffen in je lichaam te elimineren, je weefsel te spoelen en te voorkomen dat je water ophoudt. Het kost even wat moeite, maar binnen enkele weken zijn die kleine vetrolletjes niet meer dan een vage herinnering.

 

Slapen, slapen en nog eens slapen

Wil je een fijne taille  en een platter buikje? Dan moet je slapen!  Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen de duur van je slaap en het risico op overgewicht in de buikstreek. Uit hun onderzoek is gebleken dat jongvolwassenen en volwassenen die minder dan 5 uur per nacht slapen, meer diepliggend vet opbouwen dan mensen die 6 tot 7 uur nachtrust inbouwen. De reden? Hoe minder je slaapt, hoe vaker je honger hebt, hoe meer vetcellen je produceert en hoe minder calorieën je verbrandt. Slaaptekort verhoogt het peil van je hongerhormonen (ghreline) en remt de productie af van hormonen die je een verzadigd gevoel geven (leptine). Opgelet dus nachtbrakers, de vetrolletjes loeren om de hoek…

 

Sporten tegen een slappe buik

De verslapping en uitzetting van je buikzone (grote rechte buikspieren, grote en kleine schuine buikspieren, dwarse buikspier) is vooral te wijten aan te weinig lichaamsbeweging. En de leeftijd en toenemende verslapping van de huid versterken dat fenomeen alleen maar. Je hebt het begrepen, om een platte buik te behouden hoef je geen wonderen te verrichten: sporten is de boodschap. Lichaamsbeweging, gecombineerd met een gezond voedingspatroon, is ideaal om vetrolletjes te vermijden: hoe gespierder je lichaam, hoe meer energie je gaat verbruiken en hoe moeilijker vetmassa zich kan doorzetten. Mannen hebben weliswaar het geluk dat ze veel gemakkelijker gewicht verliezen dan vrouwen. Maar niet aarzelen dus, en die buikspieren trainen!Om dat te doen is krachttraining ideaal om je overtollige buikvet als sneeuw voor de zon te zien wegsmelten. Je gaat je buikspieren aanspreken , voldoende rust versterkt je stofwisseling. En je verbrandt meer calorieën, zelfs in rust. Train al je spiergroepen wanneer je in de eerste plaats je buikvet kwijt wilt en strakkere buikspieren wilt.

GYM/PILATES

Wat is het beste accessoire om fit en gezond te blijven en overtollige calorieën kwijt te raken? De gym ball! Ontdek zijn geheimen en meet jezelf een mooi, strak buikje aan.

NAAR BOVEN