conseils-multisports-astuces-se-detendre-avec-le-sport

5 TIPS OM TE ONTSPANNEN DOOR SPORT

Naast de vele heilzame effecten voor je lichaam is sport ook een uitstekend middel om te ontspannen. Met een aantal eenvoudige en doeltreffende tips kan een fysieke inspanning, intensief of ontspannend, helpen om je lichaam te ontdoen van alle spanningen.

 

Adem met de buik

Om maximaal te ontspannen voor, na of zelfs tijdens het sporten, afhankelijk van de gekozen activiteit, adem je best met de buik: adem in door de neus en adem uit door de mond, zo traag mogelijk.

Om helemaal tot rust te komen, neem je best de tijd om helemaal los te komen van je omgeving en alles wat je omringt te vergeten. Focus je een paar minuten visueel op je ademhaling. Sluit de ogen en concentreer je op de lucht en op zijn traject doorheen de longen tot in de buik, waardoor die traag opbolt. Besteed tot slot ook aandacht aan het uitblazen, waarbij je de opgebouwde spanning helemaal laat varen.

Een buikademhaling pept je weer op wanneer je vermoeid bent. En ook je spiertonus vaart er wel bij.

Om je ademhaling visueel voor te stellen en je erop te focussen, zet je je best in een rustige ruimte. Ga languit liggen of plaats je in kleermakerszit of diamanthouding, op je knieën. Het is belangrijk dat je je comfortabel installeert en de tijd neemt om een relaxerende houding aan te nemen.

 

Doe aan yoga

Yoga is de zen-activiteit bij uitstek. Ze laat je toe even alles los te laten, je te concentreren op de manier waarop je de ruimte benut, te bewegen, sterker te worden en te versoepelen.

Voor een sessie yoga creëer je best een cocon voor jezelf, een persoonlijke ruimte vrij van alle negatieve spanningen, waarin je een half uur tot een uur tot jezelf kunt komen. Analyseer tijdens de sessie de gevoelens die je krijgt bij de oefeningen, om het relaxerende effect ten volle te ervaren.

 

Intens sporten

Voor sporters die wat minder fan zijn van de lichtere activiteiten en die moeite hebben om hun spanningen kwijt te raken, zijn heel fysieke sporten een ander goed middel om stress te verjagen.

Het gevoel van ontspanning en weldadigheid dat je voelt na een potje intens sporten heeft vooral te maken met de endorfines die je hersenen aanmaken en verspreiden over het zenuwstelsel en de weefsels van je lichaam. Ze hebben een angstremmende werking.

Door je te concentreren op de geleverde inspanning en op de trots die je voelt nadat je een beproeving tot een goed einde hebt gebracht, helpt ook om de stress te vergeten en een gevoel van intense ontspanning te voelen na het sporten.

 

Vergeet niet te stretchen

Zelfs zonder dat je hebt gesport en op elk moment van de dag kan een goeie stretching je lichaam activeren of op een rustige manier minder stram maken. Stretchen is een eenvoudige manier om spierpijn te vermijden en te kalmeren, en het kost je maar een paar minuten om er ten volle van te genieten.

Je lichaam ontspant volledig en spier- en gewrichtspanningen worden een halt toegeroepen nog voor ze zich kunnen doorzetten. Terwijl je stretcht verhoogt je lichaamstemperatuur immers geleidelijk, en door een mechanische actie en het op- en ontspannen van je spieren wijzigt de druk in de haarvaten. Zo wordt je bloedcirculatie gestimuleerd en worden toxines afgevoerd.

Door geregeld te stretchen ben je ook beter gewapend tegen stress, en daar is een eenvoudige reden voor: bij elke beweging spreek je tegelijk twee hoofdspieren aan: de ene trekt samen, terwijl de andere ontspant. Als je daarentegen gestresseerd bent, dan zijn beide spieren gespannen. Zo ben je minder mobiel en krijg je pijn.

 

Mediteren en visualiseren

Neem de tijd om je tijd te nemen! Wanneer je ontspant na een stevige inspanning, kan je het gevoel van het relaxerende effect dat zich geleidelijk inzet, spier na spier, koppelen aan een rustige, gecontroleerde ademhaling.

Beeld je in hoe de spieren van je aangezicht, je kaakspieren, de schouders, de borst, de rug, de armen, het bekken en de benen langzaam tot rust komen. Blijf vervolgens goed naar je lichaam luisteren en laat het ontspannende effect zijn werk doen, in harmonie met een goede ademhaling.

Probeer je tot slot, aan het einde van de oefening, een beeld te vormen van de levensenergie die zich meester maakt van je lichaam, van de batterijen die weer opgeladen worden.

Sporters kunnen zich bijvoorbeeld een recente wedstrijd proberen te herinneren, de emoties van een legendarische overwinning of het gevoel van een supertraining.

NAAR BOVEN