5 TIPS OM JE SPITZEN TE ONDERHOUDEN

Een ballerina heeft dikwijls nieuwe spitzen nodig. Doordat de lijm weker wordt, zijn de schoentjes na verloop van tijd niet meer stijf genoeg. Als je spitzen niet meer voldoende steun bieden kan je je ernstig blesseren. Elke balletdanseres heeft haar eigen trucje om haar spitzen te onderhouden. Om ervoor te zorgen dat je spitzen langer meegaan, heeft Domyos een aantal nuttige tips: verstevig je schoentjes, laat ze drogen, leg ze in de koelkast, bescherm ze met overschoentjes, maak ze voorzichtig schoon.

 

Tip 1: je spitzen verstevigen

Om te vermijden dat je spitzen te snel verslijten kan je de tip, het vlak waar je het vaakst op steunt, verstevigen. Breng een laagje transparante nagellak aan op de tippen van je spitzen om ze steviger te maken. Wrijf ze vervolgens in met hars, om niet uit te glijden!

 

Tip 2: je spitzen laten drogen

Tijdens een dansles zweten je voeten in je schoentjes. Het vocht dat achterblijft, kan je spitzen beschadigen. Vergeet daarom nooit om ze goed te laten drogen na een les. Leg ze op een droge plek, maar zeker niet op de verwarming! Het is ook geen slecht idee om twee paar schoentjes te hebben.

 

Tip 3: je spitzen in de koelkast leggen

Als je spitzen wat te zacht worden, kan je ze in de koelkast leggen...ze zullen er veel sterker weer uitkomen! Koude heeft een positieve invloed op je spitzen, zo gaan ze langer mee. Warmte daarentegen is heel slecht, die maakt de zool en het teenblok zachter.

 

Tip 4: gebruik overschoentjes

Ze zijn heel gemakkelijk aan te trekken en zorgen ervoor dat je je danspasjes kunt oefenen zonder je schoentjes te beschadigen. Heel handige uitrusting om met piekfijne spitzen de bühne op te gaan.

 

Tip 5: je schoentjes schoonmaken

Wrijf met een vochtige doek heel voorzichtig over je spitzen, om ze schoon te maken en zichtbare vlekken te verwijderen. Vergeet niet om ze regelmatig te impregneren, zo blijven ze mooi proper.

Advice

Word razendsnel een betere danseres dankzij onze eenvoudige en doeltreffende tips. Ontdek ons advies om je techniek bij te schaven en je beter in je vel te voelen.

NAAR BOVEN