conseils-multisports-dietetique-5-aliments-pour-lutter-contre-le-froid

5 VOEDINGSMIDDELEN DIE KOU DE DAS OMDOEN

Het is winter, de temperaturen liggen rond de nul graden... Dan is het fijn om uzelf eens te verwennen met een lekkere kaasfondue of iets soortgelijks, om zo het koude gevoel teniet te doen.... Er zijn namelijk nogal wat mensen die denken dat calorierijk eten in de winter ons beschermt tegen de kou. Dat is echter een fabel! Ook wanneer het bitterkoud is, of wanneer u de hele dag op de ski's heeft gestaan, is het niet nodig om de kachel van uw lichaam op te stoken met vette maaltijden. Het dalende kwik mag geen excuus zijn om u eens flink te laten gaan...

 

Als het koud wordt, moeten we dan steeds vetter gaan eten?

Wanneer wede kou willen bestrijden hebben we daarvoor echt niet meer calorieën nodig! Dankzij onze stofwisseling is ons lichaam in staat de inwendige temperatuur op peil te houden, wat de omstandigheden buiten ook zijn. Dit fenomeen noemen we thermoregulatie. Als het koud is, wordt ons lichaam actiever en produceert het meer energie, oftewel meer warmte. Het lichaam put hiervoor het eerst uit onze suikervoorraden. Pas als alle glucosebronnen in ons lichaam zijn uitgeput, valt het lichaam de vetreserves aan. Maar dit mechanisme treedt alleen na langdurige blootstelling (6 of 7 uur achtereen) aan de kou in werking.

 

Verblijft u korter in de kou, bijvoorbeeld een of twee uur, dan hoeft het lichaam de vetreserves niet aan te breken. We vergeten deze mythe en onthouden: meer calorieën innemen zorgt niet voor meer energie. Natuurlijk is het fijn, zo'n heerlijke warme maaltijd eten wanneer het buiten koud is. Dat doet ons goed! Maar de kaasfondue en de glühwein zou u aan u voorbij moeten laten gaan.

 

Voeding tegen de kou

Honing

Het beste voor onze gezondheid wordt ons aangeboden door moeder natuur. Als er een voedingsmiddel is dat deze stelling onderstreept, dan is het wel honing! Het is een onmisbare bondgenoot bij de bestrijding van de vermoeidheid in de winter. Het heeft zoveel goede eigenschappen dat we het elke dag zouden moeten eten. Het beschikt over bijzondere kwaliteiten: het is antibacterieel en voorziet het lichaam van energie. Honing mag dan zoet zijn, het bevat veel minder calorieën dan suiker. Het geeft het lichaam een echte boost. Het maakt de botten sterker en het stimuleert de groei. Het bevat een overdaad aan goede stoffen: kalium, magnesium en ijzer, maar ook eiwitten en vitamines A, B, C en E.

 

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is bijzonder nuttig voor de sporter. Het is rijk aan koolhydraten en om die reden een perfecte aanvulling tijdens het sporten. De kleine, maar fijne vruchtjes barsten van de energie. Gedroogde abrikozen, bananen, vijgen, pruimen, rozijnen, amandelen, hazelnoten en anderen noten zijn voedingsmiddelen waarnaar uw voorkeur in de winter zou moeten uitgaan. Deze voeding is niet alleen rijk aan essentiële vetzuren maar bevat ook nog eens mineralen, zoals magnesium, ijzer, koper, selenium, mangaan en zink.

 

Groentesoep

Als we erop uit zijn geweest in de kou, dan is het heerlijk om bij terugkomst een warme kop groentesoep te eten. In de winter is deze soep vaak op het menu te vinden. Niet zo gek, want de soep bevat veel vitamines en mineralen. De groente in de soep bevat antioxidanten en andere voedingsstoffen die onze cellen beschermen. Profiteer van deze gezonde stoffen, en varieer naar believen met kool, prei, bieten of champignons. Hier zijn enkele tips, waarmee u alle onmisbare voedingsstoffen binnenkrijgt:

  • schil de groenten op het allerlaatste moment

  • Maak ze schoon, maar laat ze niet weken in water

  • Laat de soep niet te lang koken.

 

Groene thee

Groene thee heeft vele goede effecten. Een daarvan is de krachtige virusbestrijdende werking en dat komt goed uit wanneer je kou hebt gevat. Het is vochtafdrijvend en stimulerend, bevordert gewichtsverlies en bestrijdt kanker en veroudering: de antioxidanten in dit weldadige elixer hebben een veelvoud aan goede eigenschappen. Groene thee zorgt voor vetverbranding en een daling van het cholesterolgehalte, heeft een gunstige werking bij spijsverteringsproblemen, bevordert de doorbloeding en versnelt de afvoer van gifstoffen. Om zoveel mogelijk profijt van de goede eigenschappen te hebben, dient u de blaadjes zwarte of groene thee 2 minuten te laten trekken in water van 90°C. Hoe langer u de thee laat trekken, hoe krachtiger de antioxidanten in de thee.

 

Pure chocolade

We weten dat chocolade een gunstige uitwerking heeft bij het bestrijden van angst, stress, of bij een hoge bloeddruk. Daar kunnen we nu ook nog een andere gunstige werking bijtellen, namelijk die van bestrijden van de hoest. Britse onderzoeken hebben uitgewezen dat er in pure chocolade een bepaald molecuul zit dat de chronische hoest bestrijdt. Nog een reden waarom we onszelf best af en toe zo'n blokje van dat lekkers mogen toestaan! Pure chocolade (het liefst met 70% cacao) is goed voor ons humeur. Daarnaast is het rijk aan magnesium, hetgeen weer een ideale stof is om kracht op te doen als het buiten koud is.

NAAR BOVEN