ANTWOORD OP EEN VRAAG: IK SPORT, MAAR IK KOM AAN. WAT MOET IK DOEN?

(2)

Als je een lichamelijke activiteit combineert met een dieet, komt het vaak voor dat je geen gewicht meer verliest, of zelfs aankomt. Waarom? Kom je aan van sporten? Betekent dit dat je moet stoppen met sporten tijdens een dieet?

 

De meeste mensen die naar de fitnesszaal gaan hebben een gemeenschappelijk doel: sporten om af te vallen of om in elk geval niet bij te komen. Veel van deze mensen merken echter tot hun verbazing dat ze aankomen als ze sport met hun dieet combineren. Hoe komt dit? Val je af van sporten of kom je er juist van aan? Hoe kun je sneller afvallen? Uitleg van Julie, sportcoach van Domyos.

 

Hoe kan het dat je aankomt van sporten?

Als je opnieuw begint te sporten, ontwikkel je spieren en bouw je dus spiermassa op, wat betekent dat je meer zult wegen. Maar dit neemt niet weg dat je vetmassa afneemt: je blijft vermageren, ook al wordt je zwaarder. Voor sporters die aan een intense fysieke activiteit doen, geldt hetzelfde: het is mogelijk dat zij een gewichtstoename vaststellen omdat het sporten hun spiermassa verhoogt, en spieren zijn zwaarder dan vet. Spieren zijn zwaar, waardoor je 1,2 tot zelfs 3 kg meer kunt zien staan op de weegschaal.

 

Val je af van sporten?

Wat je moet onthouden is dat sporten de vetmassa vermindert als het in combinatie met een evenwichtige voeding wordt gedaan. Sporten kan ook je gewicht, je voedingsgedrag en lichamelijk en geestelijk welzijn stabiliseren. Sporten verhoogt het globale energieverbruik, wat onmisbaar is als je gewicht wilt verliezen of na een dieet op gewicht wilt blijven. Tijdens het sporten wordt de vetmassa gebruikt als brandstof voor de inspanning. Zo vermindert sporten het risico op diabetes door de weerstand tegen insuline te verlagen, wat zorgt voor een lagere hoeveelheid suiker in je bloed, de bloedsuikerspiegel. Ten laatste is sporten ook zeer goed voor je cardiovasculaire gezondheid omdat het de bloeddruk verlaagt en de hoeveelheid goede cholesterol in je bloed verhoogt.

 

Hoe weet je zeker dat het sporten je vetmassa vermindert?

Om jezelf hiervan te overtuigen is het mogelijk om je impedantie te bepalen, dat wil zeggen dat je de hoeveelheid spieren en vet in je lichaam meet. Er bestaan hightech weegschalen die deze waarde kunnen weergeven. Je kunt het ook door een gezondheidsprofessional laten opmeten met een Bio-elektrische Impedantie Analyse, waarbij enkele electroden op verschillende delen van je lichaam worden aangebracht.

 

Wat moet je doen om af te vallen door te sporten?

Om af te vallen is het belangrijk om je activiteiten te variëren en met name om zowel aan krachttraining als cardiotraining te doen. Aan de ene kant verhoogt krachttraining het basaal metabolisme, wat betekent dat je tijdens rust en tijdens het sporten meer calorieën verbrandt. Aan de andere kant zorgt cardiotraining voor lipolyse, wat wil zeggen dat je vetmassa wordt gebruikt als energie. Kies voor trainingssessies van een uur met 50% krachttraining, 50% cardio, idealiter 3 keer per week.

 

Denk ook aan een gezonde en evenwichtige voeding (eiwitten, groenten, zetmeelhoudende stoffen, 1/3 van elk), eet fruit zodat je voldoende vitamines binnenkrijgt en snoep niet meer tussen de maaltijden door. Als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft (gemiddeld 2000 per dag voor dames, 2500 per dag voor heren), zal het lastig zijn om je energiereserves te verbanden door te sporten. Aan sport doen wil niet zeggen dat je vetter kunt eten zonder aan te komen... Sport op zich is geen excuus voor onbezonnen eten: als je af wilt vallen, moet je opletten met wat je eet.

 

 

 

Zoals je begrepen hebt is het mogelijk om aan te komen door te sporten. Dit komt doordat je meer spiermassa ontwikkelt, je krijgt meer spieren. Dit betekent niet dat je geen vetmassa verliest, maar dat de verhouding tussen de twee in je lichaam verandert. Gebruik om sneller te vermageren dit succesduo: krachttraining + cardiotraining. Onthoud ook dat te rijke of te vette voeding ervoor kan zorgen dat je geen gewicht meer verliest. Denk dus na bij wat je eet!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO

U heeft een paar extra kilo's die u graag kwijt wilt ? In dat geval doet u er goed aan om een evenwichtig voedingspatroon te combineren met regelmatig sporten. We geven u enkele adviezen.

(1)
NAAR BOVEN