'S AVONDS SPORTEN, KAN DAT?

Is 's avonds sporten eigenlijk wel goed? Deze vraag horen we vaak en dat is niet gek. Er zijn immers veel mensen die aan het einde van de dag gaan sporten. Geen tijd tijdens de lunch, een moordend werkritme... de meesten kunnen niet anders dan ’s avonds sporten. Maar is het eigenlijk slecht voor de gezondheid?

 

Het beste moment om te gaan sporten is voor ieder van ons verschillend. We hebben immers allemaal een ander levensritme. Het is dan ook een illusie om te denken dat er een specifiek moment bestaat waarop ons lichaam het meest is ingesteld op een fysieke inspanning. Maar kan dat kwaad om 's avonds te sporten? Domyos zal het u duidelijker maken.

 

Wat is het beste moment om te gaan sporten?

Het beste moment om te sporten kan nogal verschillen en is mede afhankelijk van uw doelstellingen. U moet weten dat uw lichaamstemperatuur gedurende de dag niet constant hetzelfde is. De laagste lichaamstemperatuur wordt bereikt tussen een en drie uur voor het ontwaken en de hoogste aan het eind van de middag, rond 17u. Het is bewezen dat een hogere lichaamstemperatuur zorgt voor betere fysieke prestaties. Als we daar vanuit gaan, zouden we kunnen zeggen dat het optimale trainingsmoment aan het einde van de middag ligt.

 

Beter laat.... dan nooit

U vraagt zich af wat het beste tijdstip is om te gaan sporten? Het beste moment blijft de ochtend, aangezien het lichaam dan het beste in vorm is en over voldoende energie beschikt om alles te geven. Dat wil niet zeggen dat we nooit s ‘avonds moeten gaan sporten. Er wordt wel eens gezegd dat dit slecht is voor het lichaam. Maar wees niet ongerust, want hierbij geldt: beter laat.... dan nooit! De fysieke inspanning zorgt ervoor dat u kunt ontspannen na een intensieve werkdag. Het reguleert ook nog eens de eetlust en zorgt voor een stabieler lichaamsgewicht. Overgewicht is een factor die kan zorgen voor een verstoring van de nachtrust (ademhalingsproblemen, snurken...).

 

's Avonds sporten: houd uw slaap in de gaten

Er wordt wel eens gezegd dat, om goed te kunnen slapen, u niet aan het einde van de dag aan sport zou moeten doen. Na 19u gaat onze lichaamstemperatuur namelijk naar beneden en worden we minder oplettend. Ons lichaam stelt zich geleidelijk aan in op het moment dat we gaan slapen. Als we op dat moment gaan sporten, dan kan dit ons biologische ritme verstoren. Sporten heeft namelijk een opwekkend effect: het lichaam maakt adrenaline en andere hormonen aan tijdens de inspanning, waardoor onze slaap verstoord kan raken. Over het algemeen wordt dan ook geadviseerd om twee uur te wachten met slapen nadat u hebt gesport.

 

Goede gewoonten

Volg onderstaande tips om ervoor te zorgen dat u goed slaapt en uw lichaam niet teveel ontregeld raakt:

  • begin zo vroeg mogelijk met uw training

  • doe bij voorkeur een duurtraining

  • vermijd late wedstrijden

  • drink regelmatig

  • doe rekoefeningen na de training en zorg voor een goede cooling down

  • beëindig uw training met enkele minuten van ontspanning

  • neem een lauw bad

 

 

 

Het beste advies voor het bepalen van het juiste trainingsmoment, is te luisteren naar uw eigen biologische klok. Probeer zelf uit welk trainingsritme u het beste bevalt. Houd daarbij in de gaten dat uw gezondheid voorop staat. En bedenk dat het vooral de regelmaat is die vruchten afwerpt, bijvoorbeeld: doe dagelijks 30 minuten een fysieke activiteit, het maakt niet uit welke activiteit dat is.

NAAR BOVEN