conseils-multisports-corps-sante-au-coeur-du-muscle

BINNEN IN DE SPIER …

Spierenbehoren tot dedelen van ons lichaamdie we het meest gebruiken. Ze zijn synoniem voorkrachtengezondheid, door aan sport te doen ontwikkelen we ze. In dit artikel gaat onze aandacht in het bijzonder naar de dwarsgestreepte skeletspieren, dat wil zeggen de spieren die door middel van pezen verbonden zijn met de botten.

 

De dwarsgestreepte skeletspieren zijn het meest zichtbaar, we hebben er meer dan 600. Ze gevenons lichaam zijn uitzichten hun totale massa is bij een volwassene goed voor meer dan de helft van het lichaamsgewicht. Diespieren zijn verantwoordelijk voor onze bewuste bewegingenomdat ze zich samentrekken wanneer wij dat willen, ze zorgen er ook voor dat weonze houdingkunnen controleren enonze gewrichten bewegen. Bovendien is de vorm van onze spieren aangepast aan hun functie: de spieren van armen en benen zijn lang, de rugspieren zijn plat en die van de lippen en rond de ogen zijn ringvormig. Een woordje uitleg …

 

Waaruit bestaat een spier

Eenspierbestaat uit vele cellen diespiervezelsworden genoemd. Die zijn gegroepeerd in bundels, spierbundels, en worden gevoed door bloedvaten die zorgen voor de aanvoer vanenergie die de vezels nodig hebben. De lengte van de spiervezels kan gaan van slechts enkele millimeter tot meer dan 10 centimeter. De spiervezels trekken samen met behulp van heel dunne draadjes, myofilamenten, samengebracht in myofibrillen. Die filamenten schuiven over elkaar heen tijdens de inspanning en trekken zich samen. Bijgevolgtrekt de spier samen en ontspant zich weeren dat telkens opnieuw.

 

Myofilamenten bestaan uit 2 verschillende soorten moleculen:

  • actine (heel dun draadje)
  • myosine (dikker draadje)

 

Het zijn precies die twee soorten filamenten die aan de basis liggen van de samentrekking.

 

De werking van de samentrekking

Spieren zijn in feite niet meer dan het instrument om de samentrekking uit te voeren, het zijn dehersenen die het bevel gevenen kiezen om despiersamen te trekken. Wanneer je beslist om die actie uit te voeren, geef je de hersenen het bevel om eensignaal naar de spier te sturen. Het gebied van de hersenen dat dit bevel ontvangt, is de motorische cortex. Die ontvangt de informatie van verschillende gebieden in de hersenen die zorgen voor het gevoel van beweging, de snelheid… De cortex analyseert die informatie en zet deze om in een zenuwinstroom die naar een eerste zenuwcel of neuron wordt gestuurd. Het elektrisch signaal dat wordt opgewekt door de instroom circuleert in het verlengde van dat neuron.

 

Om tot aan de spier te geraken moet de zenuwinstroom verschillende fasen doorlopen. Zo wordt, aan het bovenste niveau van het ruggenmerg de stroom doorgestuurd naar een tweede neuron, motorneuron genoemd, die tot aan despierkomt zodat deze wordt gestimuleerd door de zenuwinstroom. Dat motorneuron heeft verschillende zenuwuiteinden en elk van die uiteinden maakt contact met despiervezel. De combinatie van motorneuron en vezels wordt motorische eenheid genoemd.

 

Overigens wordt het contactpunt van het motorneuron en vezels neuromusculaire verbinding genoemd. Het is op dat punt dat het elektrisch signaal de chemisch moleculen vrijgeeft, de bekende neurotransmitters. Dit is aanleiding voor opeenvolgende elektrische verschijnselen waardoor de vrijgemaakte moleculen zich kunnen verplaatsen tot in de filamenten zodat deze samentrekken. Dit gebeurt op hetzelfde ogenblik in tal van spiervezels in de hele spier.

 

Resultaat: de spier werkt!

 

Spierpijn

Een spier die te zwaar wordt belast of niet genoeg onderhouden is,doet pijn. Er zijn verschillende verschijnselen, die meer of minder vaak voorkomen, die aanleiding kunnen zijn voorpijnlijke spieren. Drie daarvan komen het vaakst voor:

 

  • stijfheid: dit is te wijten aan microscheurtjes in de spiervezels waardoor het organisme een kleine ontstekingsreactie op gang brengt om ze te repareren. Dit komt voor wanneer de spier niet gewend is aan de oefening die hij moet uitvoeren. De pijn is over het algemeen voelbaar 12 tot 48 uur na de inspanning en kan 5 tot 7 dagen aanhouden naargelang de intensiteit.

 

  • spierspasmen: dit is een aanhoudende enpijnlijke samentrekkingvan de spier die wordt veroorzaakt doorovermatig gebruikvan de spier.Er zijn verschillende soorten spierspasmen: het primitieve spierspasme - wanneer de spier intens en langdurig wordt belast zonder recuperatie -, een spierspasme met letsel – de spier heeft een fysiek letsel in het geval van een scheur, een uitrekking of verrekking – en een beschermingsspasme – een verdedigingsmechanisme bij een gekwetst gewricht. Spierspasmen komen vooral voor in de kuiten, dijen, billen, nek- en rugspieren. Ze zijn in feite afkomstig van de samentrekking van spiervezels.

 

  • krampen: dit zijn spontane en aanhoudendespiersamentrekkingen. De spiertrekt onwillekeurig samenen ontspant zich een korte tijd niet, een kramp kan enkele seconden tot een kwartier aanhouden. Vaak vinden ze plaats tijdens de inspanning of 's nachts (de zogenaamde nachtelijke krampen).

 

Onderhoud van een spier

Om dit soort pijn te vermijden, moet jezorg dragenvoorje spierenvoor, tijdens en na de inspanning. Hierbij is hydratatie van fundamenteel belang, net alsopwarmenenstretchenna elkesporttraining. Matig je inspanningen en luister naar je lichaam wanneer je pijn voelt. Tot slot is het goed om te weten dat warmte spierpijn kan verlichten. Niets zo fijn als een lekker warm bad na de training!

NAAR BOVEN