BOKSEN, NIET ENKEL EEN MANNENWERELDJE!

Vrouwenboksen is een discipline in volle bloei: zo is boksen tegenwoordig ook een vrouwenwereldje! Ontdek snel de vele troeven van deze populaire sport.

 

 

 

Boksen is niet langer voorbehouden aan de mannen

Vrouwen zien boksen vaak als een gewelddadige sport waarin twee mannen elkaar zonder genade bekampen, als onmenselijke kolossen. Lieve dames, laat die gedachte varen! Steeds meer vrouwen worden verleid door deze bijzondere sport. Het is een ideale manier om even de dagelijkse sleur te vergeten, je helemaal uit te leven, de stress letterlijk van je af te slaan. En stress, daar hebben we allemaal wel eens last van, toch!?

 

Vrouwenboksen is een discipline in volle bloei, die jaar na jaar meer adepten krijgt. Ondanks het gebrek aan erkenning en media-aandacht probeert ze toch haar plekje te veroveren in de heel gesloten en overwegend mannelijke wereld van de vechtsporten. Ze wil ook komaf maken met alle clichés die er nog steeds hangen rond boksen. Want deze sport is zeker ook een vrouwenkwestie...

 

 

 

Waarom vrouwenboksen?

De dagelijkse sleur even beu? Kinderen met kuren, een zeurende man, een stresserende baan? Tijd om het boksen en al zijn troeven te ontdekken! Het is de ideale sport om je hoofd even helemaal leeg te maken, de perfecte uitlaatklep voor je dagelijkse bekommernissen. De grote kampioenen zijn het er allemaal over eens: deze discipline maakt je zelfzekerder, versterkt je zelfvertrouwen. Het is ook een uitstekende manier om jezelf een droomfiguur aan te meten, door te boksen train je immers heel actief je spieren!

 

Je zal merken dat boksen niets dan fysieke en psychische geneugten heeft. Dankzij deze sport durf je meer aan, beheers je jezelf en leer je je energie kanaliseren. Ze is ook een perfect antistressmiddel en ideaal om de kleine angsten van elke dag weg te nemen. De heilzame effecten op het dagelijks leven zijn ontegensprekelijk: tijdens een partijtje boksen kan je een complexe situatie even loslaten en nadien beter aanpakken.

 

Op lichamelijk vlak is de sport goed voor je cardiovasculaire capaciteiten, bovendien train je elk spiertje in je lichaam omdat je voortdurend in beweging bent. Biceps, triceps, buikspieren, benen, billen, ze worden allemaal op de proef gesteld! Ga voor mooi gespierde armen, welvende billen, een strak lichaam en een fijne taille. Het is ook de ideale manier om wat overtollige kilootjes kwijt te raken, je lichaam put immers uit je vetreserves tijdens een training. Je hebt dus geen enkel excuus meer om eraan te beginnen...

 

 

 

Boksen dus. Maar in welke vorm?

Er bestaan verschillende boksvormen. Om te weten welk type je als vrouw het beste kiest, sommen we even snel de bekendste op:

 

 

Frans boksen

Bij Frans boksen mag je je tegenstander slaan, maar ook trappen (zie het bijhorende artikel over dit onderwerp). Dit is de variant die vrouwen het meest bevalt, omwille van zijn esthetische aspect.

 

 

Thaiboksen

Bij Thaiboksen train je elk lichaamsdeel, omdat alle slagen toegelaten zijn. Het is de ideale sport om je volledige lichaam te trainen en het juist te leren gebruiken. De discipline vergt heel veel van je lichaam. Bij deze variant komt het immers vooral aan op kracht en minder op strategie, zoals bij Engels boksen of Frans boksen. Ze is nog niet wijdverbreid onder de vrouwen.

 

 

Amerikaans boksen

Amerikaans boksen of full contact is een bijzonder fysieke sport, omdat je voortdurend de benen boven de gordel moet heffen. Bij deze boksvorm wordt vooral de schoonheid van de uitgevoerde bewegingen op prijs gesteld.

 

 

Engels boksen

Engels boksen is de bekendste en meest beoefende variant onder vrouwen. Deze vorm van boksen heeft een sterk strategisch tintje, omdat je enkel de vuisten gebruikt en je hoofd het enige doelwit is. Door de verschillende reportages en films (zoals Million Dollar Baby) waarin boksende vrouwen te zien zijn, wordt deze discipline bij hen ook steeds populairder. Ze vergt subtiliteit en snelheid. Het is ongetwijfeld de moeilijkste vorm, omdat het heel moeilijk is om een kamp te winnen. Sinds 2012 is Engels vrouwenboksen trouwens een Olympische sport. Een mooie overwinning voor de sport!

 

 

 

Om te boksen heb je als vrouw uiteraard de juiste uitrusting nodig om je niet te blesseren. Er is allereerst de klassieke bescherming, maar voor vrouwen bestaat er ook specifieke boksuitrusting, zoals een borstharnas.

 

 

 

Kortom, boksen is een heel complexe sport, een ware uitdaging voor het vrouwelijke geslacht. Ze vergt heel veel doorzettingsvermogen en geduld om bevredigende resultaten te boeken. Maar boksen is tegelijk uitstekend voor het uithoudingsvermogen en de weerstand en perfect om een strak lichaam te kweken. Handschoenen aan dames!

NAAR BOVEN