EEN LICHAAM IN TOPVORM MET BARRE À TERRE

(1)

Een trend die steeds meer sterren verleidt en waar men onophoudelijk de voordelen van prijst is barre à terre (barre-oefeningen, maar dan op de grond)! Deze trainingsmethode is een ideale aanvulling op een andere dansdiscipline en leert je zelfbewust met je lichaam om te gaan, aan de hand van een complete training die niet belastend is voor de gewrichten. Je spieren worden sterker in de diepte, je houding wordt beter, je wordt soepeler. Een tip voor alle danseressen die hun grenzen willen verleggen om nog beter te worden!

 

Droom jij ook van die ranke, rijzige lijn, die majestueuze stijl en die foutloze houding van de grootste operadanseressen? Dan hebben wij een tip voor alle beginnende en gepassioneerde danseressen: probeer eens de allernieuwste trend uit, barre à terre! Als manier om je lichaam perfect te beheersen en altijd in topvorm te dansen, kan deze hype steeds meer danssterren bekoren. Train je spieren met deze supertrendy stretchingvariant!

 

Train als de echte ballerina's

Verschillende professionele dansers en danseressen hebben zich laten inspireren door de opwarmingsoefeningen van balletdanseressen om deze nieuwe methode te ontwikkelen. Dansers gebruiken ze tegenwoordig dagelijks om hun spieren en gewrichten op te warmen voor ze aan hun choreografie beginnen. Deze warming-up is absoluut onmisbaar. Barre à terre is een ideale aanvulling op een andere dansdiscipline en leert je zelfbewust met je lichaam om te gaan, aan de hand van een complete training die niet belastend is voor de gewrichten. Het is een discipline waarmee je je spieren in de diepte versterkt. Met barre à terre train je al je lichaamsdelen: de rug, de buikspieren, en de benen.

 

Leg de barre nog hoger!

In feite is deze opwarmingsmethode gebaseerd op de oefeningen die je normaal gezien rechtopstaand aan de barre doet, met dat verschil dat je ze bij barre à terre op de grond uitvoert. Terwijl ze op de grond zitten of liggen, leren de danseressen om goed te stretchen en trainen ze hun soepelheid voor een grote spiegel, waarbij ze op hun evenwichtsgevoel rekenen.

 

De oefeningen zijn zowel rustig als dynamisch en hebben tal van troeven. Als danseres is deze techniek een must: je leert kleine plaatsingsfoutjes bij te sturen, je versoepelt op een rustige manier, je houding wordt beter, je ontwikkelt een mooie lijn, danst gracieuzer en verfijnder. Met lessen barre à terre blijven de resultaten niet snel uit: je spieren worden langer en gestroomlijnder, door je voeten voortdurend afwisselend te strekken en te buigen, de billen en de dijen worden smaller, de taille fijner en de buik platter. Je bovenlichaam zet zich weer mooi recht, de armen worden steviger en de nek rijziger.

 

Een ander element dat je niet mag verwaarlozen: tijdens een uurtje barre à terre verbrand je maar liefst 300 calorieën, weg dus met die kleine vetrolletjes. Je verliest weliswaar geen gewicht, je krijgt gewoon een langer en ranker lichaam! Je traint immers je spieren zoals de echte ballerina's, door de tenen en voeten te rekken, de handen, het hoofd: alle oefeningen worden uitgevoerd in de natuurlijke assen van het lichaam, niets wordt geforceerd. De spieren worden langer, niet dikker: zo krijg je een rijzig silhouet!

 

Wat is er motiverender dan het vooruitzicht om beter te dansen en eruit te zien als een echte operaballerina! Barre à terre is ook goed voor je rug, omdat de lumbale wervelkolom versoepelt. Zo verhoog je je souplesse en krijg je een strakker en slanker lichaam, en dat allemaal dankzij deze "mirakelstretching". Meet jezelf een gracieuze dansstijl aan en ga de echte topballerina's achterna. Bevrijd je lichaam en dans met een trotse houding, van top tot teen gewapend om bewegingen tot in de perfectie te beheersen. Je zal uitgroeien tot een heuse godin in je discipline

 

Voor wie?

Een onmisbare trainingsvorm voor danseressen van alle stijlen, of je nu soepel of stijf bent en 20 of 50 bent: iedereen heeft er baat bij, zelfs al heb je geen balletervaring. Met deze techniek vorder je op je eigen ritme. De lessen zijn bedoeld én toegankelijk voor iedereen, van amateurdanseressen tot de meest doorwinterde professionals. Je komt in een bepaalde groep terecht, afhankelijk van je niveau. Door regelmatig (2 keer per week) te gaan zal je binnen de twee maanden resultaat zien.

 

In de praktijk

Een les draait rond de verschillende spiergroepen over het hele lichaam, de oefeningen worden geleidelijk opgebouwd: opspannen, samentrekken, rekken, roteren... Je begint altijd met een reeks kleine opwarmoefeningen: het hoofd draaien, port de bras (armen dragen), oprollen, platte rug, ronde rug, het bovenlichaam in de diepte rekken. Zittend op de grond, met de rug goed recht en de buik gespannen, het bekken naar voren gekanteld om niet krom te zitten en de schouders vrijgemaakt oefen je de "retirés" (ingetrokken bewegingen) en train je de onderbenen.

 

Languit liggend op de rug, vervolgens op de zij en tot slot op de buik, altijd met de buikspieren goed opgespannen, voer je reeksjes uit van petits en grands battements (om de voeten op te warmen), ronds de jambe (cirkelbewegingen met de benen), enveloppés en développés, om soepeler te worden en de oefeningen sneller uit te voeren. De les gaat voort met rekoefeningen in alle vormen, waarbij je je spagaat oefent. Vergeet niet om ondertussen diep in te ademen!

 

Omdat je gezicht heel geconcentreerd en gespannen is tijdens de inspannende oefeningen, word je je heel bewust van je lichaam, ga je je houding bijsturen en werk je aan je souplesse. Veel danseressen zijn vaak even de kluts kwijt na een les, maar nadien o zo ontspannen! Dit zachte gevoel, waarbij je je lichaam in de diepte uitrekt en je grenzen verlegt om nog beter te worden, zal snel een verslaving worden! Wedden dat je niet meer zonder zal kunnen?

 

Waar?

De meeste dansscholen bieden ondertussen lessen barre à terre aan.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO

Voor slankere benen gaat er niets boven lichaamsbeweging. Maar een paar goede dagelijkse gewoonten kunnen ook helpen om dit streefdoel van veel vrouwen te bereiken …

NAAR BOVEN