conseils-10-questions-fitness-courantes-que-vous-vous-posez

FITNESS: 10 VAAK GESTELDE VRAGEN

(1)

Om een antwoord te geven op de 10 frequente vragen die je je stelt in de gym, hebben we Olivier erbij gehaald, sportcoach bij Domyos. Win tijd en zoek hier het antwoord, je zal het ongetwijfeld vinden!

 

1) "Hoe vaak moet ik trainen om resultaat te zien?"

Het is de frequentie van je trainingsessies die bepaalt of je al dan niet goed getraind geraakt. Anders gezegd, de regelmaat van je trainingen. Je traint beter 2 tot 3 keer per week dan af en toe een keertje. Door regelmatig te sporten en te trainen boek je resultaat...en geniet je meer en vaker. Onregelmatig trainen leidt enkel tot een slecht gevoel, spierpijn, vermoeidheid, demotivatie...waardoor je het sneller opgeeft!

 

2) "Welke fout maken mensen het vaakst in de fitnesszaal?"

De meeste mensen die beginnen te fitnessen weten niet hoe ze het beschikbare materiaal moeten gebruiken. Ze gaan dan onaangepaste oefeningen doen, waarbij ze het risico lopen om geblesseerd te geraken. Ons advies: vraag gerust hulp aan een professional! De instructeur of coach van je fitnesszaal luistert met plezier naar je. Met zijn kostbaar advies zal je in de juiste richting trainen, ongeacht je doel. Vergeet daarnaast ook nooit om je goed op te warmen voor een training en om goed te stretchen na je inspanning. En drink altijd voldoende gedurende je hele training, je lichaam heeft vocht nodig!

 

3) "Wat als je geen ochtendmens bent, maar er ook niet in slaagt om te trainen na een lange werkdag?"

Sporten is zalig vermoeiend! Ook al zal het in begin niet allemaal even vlot gaan, hoe meer je fitnesst, hoe minder moe je zal zijn. Haak niet af bij de minste stijfheid die je voelt de dag na een inspanning, doorzetten is de boodschap. Door regelmatig te sporten blijf je fit, je lichaam blijft strak, je voelt je beter én je zal opmerkelijk beter slapen.

 

4) "Welke buikspieroefeningen voor een strakke buik?"

Door je hele lichaam te trainen, in het bijzonder de grote spiergroepen, zal je buikvet zienderogen slinken. De buikspieren zijn te klein en kunnen op zich niet voor een platte buik zorgen. Ze zijn daarentegen wel onmisbaar om rugproblemen te voorkomen en essentieel voor een goede, stabiele lichaamshouding.

 

5) "Wordt vet omgezet in spieren?"

Neen! Spieren verbruiken vetmassa. Door je spieren te trainen, stimuleer je je basaal metabolisme. Daardoor ga je meer energie, calorieën en vetten verbranden. Dat is de reden waarom een cardiotraining je doet vermageren, zeker als ze gecombineerd wordt met spiertraining.

 

6) "Mijn broeken zijn een maatje te groot geworden, maar op de weegschaal merk ik geen verschil. Hoe kan dat,"

Als je broeken te groot beginnen worden, dan wil dat zeggen dat je stilaan een strakker lichaam krijgt. Je bent vetmassa kwijt, maar hebt er wel spiermassa bijgekregen; omdat spieren forser en zwaarder zijn, zal de weegschaal nog steeds hetzelfde getal aangeven, maar je lichaam zal er wel strakker uitzien. Dat is het verschil tussen volume en gewicht. Het belangrijkste is dat je er beter uitziet, niet noodzakelijk dat je minder weegt!

 

Een tip: in de plaats van je te wegen, kan je ook een lintmeter gebruiken om je taille en heupomtrek te meten...of gebruik gewoon je witte zomerbroek de hele winter door als richtpunt! Opmerking: deze tip is voor iedereen die maar een paar kilootjes te veel meesleurt. Voor mensen met overgewicht blijft de weegschaal een onmisbaar hulpmiddel.

 

7) "Waarom verlies ik tijdens een dieet heel snel gewicht zonder te sporten, maar kom ik nadien snel en zelfs meer terug bij?"

Een dieet is vaak heel beperkend en zal vooral je spiermassa doen afnemen, niet je vetmassa (of maar weinig). Dat is de reden waarom de kilo's even snel weer bij je vetmassa komen, die eigenlijk nooit verdwenen is! Daarom moet je sport en een evenwichtig voedingspatroon combineren als je een droomlichaam wilt.

 

8) "Sinds ik ben begonnen met spiertraining, zijn mijn dijen dikker...en geraak ik niet meer in mijn broek! Wat kan ik daaraan doen?"

Door spiertraining zullen je spieren zelf strakker worden. Hun 'tonus' neemt toe. Maar ze worden fijn en lang door te stretchen! Vergeet dus niet dat je nooit zware gewichten mag gebruiken tijdens een fitness-sessie. Geef de voorkeur aan langere reeksen (herhalingen van eenzelfde beweging) die uit je reserves putten, in combinatie met een stretchingprogramma om je spieren langer en fijner te maken.

 

9 "Krijg ik mooiere benen bij indoor biking?"

Ja, als je maar niet met te veel weerstand trapt! Als je trapweerstand te hoog is tot het moment dat je weer vertraagt, dan zullen je spieren in volume toenemen! Een te hoge weerstand is eigenlijk hetzelfde als te zware gewichten gebruiken, die voor extra volume zullen zorgen (zoals bij powertraining).

 

Een gouden regel: van spiertraining val je af, op voorwaarde dat je lichaam licht (matig) belast wordt en dat je lang traint.

 

10) "Ik weet nooit hoe ik goed adem tijdens een inspanning... Wat is de juiste methode?"

Het spreekt voor zich dat je ademhaling nooit mag stokken tijdens een inspanning. Inademen doe je meestal als voorbereiding op een inspanning, uitademen doe je doorgaans ertijdens. Nemen we het voorbeeld van een squat: adem in om door je knieën te gaan, adem uit om je lichaam weer op te richten en je benen te strekken. De enige uitzondering op de regel zijn oefeningen waarbij je tijdens de inspanning je ribbenkast helemaal opentrekt (bijvoorbeeld bij horizontale trekoefeningen om de rug te verstevigen). Daarbij zal je moeten inademen tijdens de inspanning.

 

 

 

Ziezo, nu ken je een aantal sporttips om je te helpen vooruitgang te boeken tijdens het fitnessen. Veel succes!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN