conseils-cross-dietetique-les-proteines

De gebruiksaanwijzing voor eiwitten

(1)

In de sportwereld wordt er veel gepraat over eiwitten, omdat deze voedingsstof op verschillende gebieden vele gunstige eigenschappen bezit voor sporters. Het zijn essentiële voedingsstoffen voor onze cellen, en ze komen in ruime mate voor in onze voeding. Om die reden volgen veel sporters een speciaal dieet dat rijk is aan eiwitten, en dat de spiermassa doet toenemen.

 

Eiwitten, we kunnen niet zonder

Eiwitten zijn grote moleculen, en ze zijn onmisbaar voor ons lichaam: ze vormen namelijk de enige stikstofbron waarover ons lichaam kan beschikken. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren. Dat zijn kleine moleculen die bestaan uit een koolstofatoom, waterstof, zuurstof en stikstof. In totaal zijn er zo'n twintig verschillende aminozuren. Ze gaan onderling verbindingen aan en vormen zo eiwitten die variëren in grootte en complexiteit. Men gaat ervan uit dat er 100 aminozuren verbonden moeten worden aan elkaar voordat er een eiwit gevormd is.

 

Er zijn zoveel combinatiemogelijkheden van aminozuren, dat we tot op de dag van vandaag nog steeds niet alle eiwitten kennen. Zo zijn er eiwitten waaruit de weefselstructuur van ons lichaam is opgebouwd (structuureiwitten), en andere eiwitten die een bepaalde functie in ons lichaam hebben, zoals antilichamen, hormonen of hemoglobine. Het lichaam heeft eveneens de mogelijkheid om een bepaald type aminozuur om te zetten in een ander type aminozuur, met uitzondering van 8 aminozuren die we 'essentiële aminozuren' noemen. Wanneer er een van die aminozuren ontbreekt, of wanneer er een tekort aan is, dan wordt de aanmaak van eiwitten geblokkeerd.

 

U moet weten dat elke cel in ons lichaam gemaakt is van eiwitten, en dat de organisatie van deze eiwitten genetisch wordt gecodeerd. De eiwitten zijn voor elk mens uniek, hetgeen eveneens verklaart dat organen soms worden afgestoten.

 

Welnu, er bestaan twee soorten eiwitten : dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten, en beide zijn even belangrijk.

 

Het belang van eiwitten

Zoals we reeds aangaven spelen eiwitten een bepalende rol in ons lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor de opbouw en het herstel van bepaalde organen. Zo zorgen ze dagelijks voor de vernieuwing van onze huid, ons haar en ons spierweefsel. Ook helpen ze ons lichaam zich te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.

 

Wanneer we intensief aan sport doen, zijn eiwitten des te belangrijker: ze bevorderen immers de groei van de spiermassa. Spieren zijn namelijk opgebouwd uit aminozuren, die door het lichaam worden gebruikt om beschadigingen in de spierweefsels te repareren. Dat is de reden dat de inname van eiwitten voor bodybuilders zo belangrijk is. Net als tijdens de zwangerschap of tijdens het zogen, heeft het lichaam door het sporten eveneens een grotere eiwitbehoefte.

 

Hoe moeten we eten ?

Eiwitten vernieuwen zich in ons lichaam constant, en ze worden opgebouwd uit de voeding die we tot ons nemen. De eiwitten in onze voeding worden tijdens de vertering in ons lichaam gesplitst in aminozuren, zodat het lichaam ze vervolgens kan gebruiken voor de eigen aanmaak van eiwitten. Het wordt dan ook aangeraden om tijdens de 3 dagelijkse maaltijden voedingsstoffen in te nemen die rijk zijn aan eiwitten.

 

Uiteraard is onze eiwitbehoefte afhankelijk van ons gewicht, onze leeftijd, en onze spieractiviteit. Over het algemeen wordt aangenomen dat de eiwitbehehoefte van een volwassen man schommelt tussen de 65 en 70 g per dag. Voor een vrouw ligt de eiwitbehoefte tussen de 54 en 66 g per dag. Het eiwitgehalte dient feitelijk 12 tot 15% van de totale calorie-inname te vormen. Voor sporters die intensieve krachtsporten die, moet men eerder denken aan 200 tot 300 g eiwitten per dag !

 

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, maar in plantaardige eiwitten zijn niet altijd alle essentiële aminozuren aanwezig. Dierlijke eiwitten zijn te vinden in :

 • vis en vlees (15 tot 24%)
 • kaas (15 tot 30%)
 • eieren (13 %)
 • zuivelproducten (5 tot 8%)
 • melk (3,5%)
 • Plantaardige eiwitten vinden we in :
 • brood (7%)
 • granen, zetmeelproducten, peulvruchten, zoals soja, linzen, gedroogde bonen… (2 tot 5%)

 

Een tekort aan eiwitten is zeldzaam, maar kan zwakte, spierafbraak, en vermindering van weerstand tegen ziektes veroorzaken... Het tegenovergestelde, een teveel aan eiwitten,komt vaker voor. Het kan zorgen voor meer afvalstoffen in het lichaam (ureum, urinezuur...), waardoor de nieren deze niet meer kunnen afvoeren en het eiwitgehalte in het bloed stijgt.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
NAAR BOVEN