conseil-multisports-corps-sante-eliminer-les-toxines

GIFSTOFFEN AFVOEREN

Ons organisme stapelt afvalstoffen op die afkomstig zijn van de vertering, maar ook gifstoffen die we innemen zonder dat we het beseffen. Vervolgens verwijdert het die stoffen om zich te "zuiveren", die verwijdering gebeurt via urine, via de huid en het ademhalingssysteem. Volg onze adviezen om het lichaam te helpen gifstoffen zo goed mogelijk af te voeren.

 

Hoe toxines verwijderen?

Zoals we hiervoor uitlegden, worden de in ons lichaam opgestapelde afvalstoffen verwijderd via de urinewegen, door te transpireren en via het ademhalingssysteem. Om die noodzakelijke verwijdering te stimuleren wordt aangeraden om:

 

  • vaak te hydrateren om de werking van de nieren te stimuleren en zo de urinewegen regelmatig te zuiveren
  • het natuurlijk transpiratieproces te activeren bijvoorbeeld door een bezoek aan een sauna of hammam. Het voordeel van een goede hydratatie is ook dat de transpiratie wordt bevorderd en het lichaam dus beter wordt gereinigd
  • de tijd nemen om goed te ademen zodat de longen worden vrijgemaakt en afvalstoffen kunnen afvoeren
  • te zorgen voor een gezonde voeding en industrieel bereide voeding te beperken
  • aan lichaamsbeweging of aan sport te doen om het lichaam gezond te houden en te transpireren. Wandelen, lopen, fietsen en krachttraining zijn bijzonder aan te raden.

 

Spieren en toxines

Tijdens de inspanning produceert de spier natuurlijke afvalstoffen die verwijderd moeten worden. Die afvalstoffen worden lactaat genoemd, het is een onderdeel van het glucoseverbruik door de spieren (glycolyse). Lactaat, ook melkzuur genoemd, komt aan het eind van de keten, daarom wordt het beschouwd als afvalstof, maar het wordt daarna door tal van organen gebruikt om energie te produceren.

 

Daarom is het, in tegenstelling tot wat velen denken, niet het melkzuur dat aan de oorzaak ligt van spierpijn en zware benen. In feite gaat het om spier-acidose, een afvalstof die tegelijk met het lactaat wordt afgescheiden. Door de spieren te rekken worden afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor wordt de bloedcirculatie in de gerekte spieren verbeterd en worden eventuele toxines gemakkelijker afgevoerd.

 

 

Kort samengevat: meestal zorgt het lichaam op natuurlijke wijze voor de afvoer van de afvalstoffen die het produceert. Maar dat neemt niet weg dat we toch enkele dingen kunnen doen om die afvoer sneller te doen verlopen.

GYM/PILATES

Waar is rekken goed voor? Is het nuttig? Ontdek waarom rekken zo belangrijk is en volg het juiste programma.

FITNESS CARDIO

Hoe blijf je gezond en zorg je ervoor dat je niet aankomt? We helpen je om het antwoord te vinden met deze 5 sporttips.

NAAR BOVEN