conseils-energy-bien-utiliser-velo-cardio-biking

GOED GEBRUIK VAN DE SPINNINGFIETS

De spinningfiets is een fitnessapparaat dat ideaal is voor degenen die voor prestatie gaan. Hoewel de spinningfiets door een groot aantal mensen gebruikt kan worden, is een goede lichamelijke conditie nodig. Deze oefeningen hebben heel wat voordelen: snel gewichtsverlies, een hoog calorieverbruik, een verbeterde ademhaling, tonificatie, etc. Een goed gebruik van de spinningfiets betekent ook goed voorbereid zijn en de juiste positie aannemen om de oefeningen zonder enig risico te doen!

 

Heb je zojuist een spinningfiets gekocht en vraag je je af hoe de fiets goed te gebruiken ? Ontdek de weldadige effecten van dit apparaat en volg onze tips om met de oefeningen te beginnen.

 

Waarom een spinningfiets gebruiken?

De "spinningfiets" is een betrouwbaar en comfortabel fitnessapparaat voor training thuis. Hoewel de fiets door iedereen gebruikt kan worden, is er een goede lichamelijke conditie nodig. Aangezien de fiets veel van het hart vergt, is deze ideaal om je voor te bereiden op lange fietsroutes of om je eenvoudigweg op een zeer sportieve manier uit te leven. Het gebruik van de fiets is veelal voorbehouden aan sporters in het kader van een intensieve training.

 

Voordelen?

 • Het ideale wapen tegen overtollige kilo's
 • De intensiteit en duur van de oefeningen zorgen voor een zeer hoog calorieverbruik (gemiddeld 700 calorieën per sessie)
 • Het uithoudingsvermogen wordt beter en de bloedsomloop wordt gestimuleerd
 • De oefeningen zijn perfect om de dijen en billen te verstevigen

 

Juist afstellen

Denk er voordat je begint aan om het apparaat goed in te stellen. Stel het zadel op heuphoogte af. De afstand tussen het zadel en het stuur moet overeenkomen met de lengte van de onderarm vanaf de punt van het zadel.

Controleer wanneer je op de fiets zit of jouw knie licht gebogen is, ook als de trapper helemaal omlaag staat.

De hoogte van het stuur moet geregeld worden met de hoogte van het zadel plus of min 5 cm afhankelijk van de souplesse van de rug.

 

De juiste stand

Op dit soort apparaat is het trapvermogen een kernonderdeel. De houding van de gebruiker is vooraf bestudeerd, om een maximaal vermogen te kunnen ontwikkelen, afhankelijk van het beoogde doel. Daarom is het van belang dat deze houding goed in acht genomen wordt tijdens de oefening. De rug moet naar voren gebogen zijn in de zitpositie, een geprofileerde houding. De borstkas moet tenminste 45 graden voorover buigen. Wanneer je in de zogenaamde dansstand bent, let er dan op dat uw achterwerk boven het zadel blijft.

 

Een goede oefening

Er zijn voor de training op een spinningfiets twee standen: zittend op het zadel en in de danspositie. De mogelijke variaties in de stand van de handen op het stuur dragen ook bij aan een afwisseling van het sportgenoegen!

 

De sessie

Jean-Michel, sportcoach bij Domyos Club, stelt je deze trainingssessie voor om de oefeningen met de spinningfiets te beginnen.

Maak voor de warming-up enkele kniebuigingen en strekkingen (dijspieren, zit- en scheenbeen, kuiten).

 

Begin voor de eerste trainingen met sessies van een uur.

 • 7 tot 8 minuten warming-up: te respecteren tempo 70 tot 75 rotaties per minuut waarbij de weerstand zo afgesteld wordt dat je zit tussen max. 60-70% FC. Gewaarwording: geen ademgebrek.
 • De oefening zelf: 40-45 minuten. Stijg tot 80 à 90 slagen per minuut. De hartfrequentie moet liggen tussen 75 tot 80%. Gewaarwording: licht ademgebrek maar niet al te zeer.
 • Cooling-down van 7 tot 8 minuten: 70 tot 75 rotaties per minuut om de hartfrequentie te laten dalen tot onder max. 70%. Terugkeer naar een normale ademhaling.

Doe deze oefening 2 keer per week gedurende de eerste 3 weken. Verhoog daarna in de 4de en 5de week het ritme naar 3 keer per week.

 

Ontwikkeling vanaf de 6de week tot aan de 9de week:

Blijf op 3 sessies per week. Doe 2 sessies zoals hierboven aangegeven en schuif daar een 3de sessie tussen voor afwisselend een kracht- en een snelheidstraining

 • 7 tot 8 minuten warming-up: te respecteren tempo 70 tot 75 rotaties per minuut waarbij de weerstand zo afgesteld wordt dat u zit tussen max. 60-70% FC. Gewaarwording: geen ademgebrek.
 • De oefening zelf: train afwisselend 2 minuten: 2 minuten krachttraining, 2 minuten snelheidstraining.
 • 2 minuten krachttraining: 45 tot 50 slagen per minuut op hoge weerstand. Tip: regel de weerstand zodanig dat de slagen regelmatig zijn en zo min mogelijk druk uitoefenen op de armen.
 • 2 minuten snelheidstraining: probeer ongeveer 100 slagen per minuut op lichte weerstand te maken. Tip: stel een weerstand in waarbij het nog net mogelijk is om de trappers bij te houden.

 

Besteed 4 minuten per cyclus en doe deze cyclus 10 tot 12 keer.

 • Cooling-down van 7 tot 8 minuten: 70 tot 75 rotaties per minuut om de hartfrequentie te laten dalen tot onder max. 70%. Terugkeer naar een normale ademhaling.

 

Draai het na de 9de week om: 2 sessies met een pauze en één continue sessie zoals de eerste. 

NAAR BOVEN