conseils-cross-astuce-comment-lutter-fatigue

HOE BESTRIJD IK VERMOEIDHEID?

In de herfst, als het wat kouder wordt en er minder licht is, zijn er meer virussen en moet het organisme zich verdedigen. En dit veroorzaakt vermoeidheid ! Om deze periode fit het hoofd te bieden, vind je hier enkele trucs en tips die je daarbij kunnen helpen. Volg de gids!

 

Ga sporten

In de herfst, wordt het weer wat kouder en je immuunsysteem is verzwakt door de verandering van seizoen. Een reden te meer om aan je conditie te werken! Sport is een uitstekend middel om je energie een boost te geven : als je lichaam actief is, is dat bevorderlijk voor de bloedsomloop en raken alle lichaamscellen beter doorbloed. Resultaat: deze gezonde gewoonte helpt je om in goede gezondheid te blijven en de vermoeidheid te bestrijden. Als je niet afhankelijk wilt zijn van de grillen van het weer, waarom probeer je dan niet bij je thuis aan sport te doen? Een hometrainer, een crosstrainer, een loopband of fitnessaccessoires... er zijn tal van oplossingen! 22 minuten gematigde inspanning per dag volstaan om gezond te blijven. Dat loont toch de moeite om te proberen, niet waar?

 

Volg een vitaminekuur

Als je organisme niet meer volgt, moet het zijn evenwicht herstellen. De echte oplossing: pas je voeding aan! In geval van vermoeidheid of stress, moet je starten met een gezond dieet, rijke en gevarieerde maaltijden die de tekorten opvangen die je parten spelen (minerale zouten, ijzer, vitamines...). Denk vooral aan vitamine D om de vermoeidheid te bestrijden : die zit in vette vis (zalm, sardines, makreel...), vlees, eieren, melkproducten... … en vooral in levertraan. Bij een grote vermoeidheid, kan je een kleine kuur volgen met multivitamines (vitamine C anti-vermoeidheid en anti-oxidant, magnesium anti-stress) gedurende ongeveer 15 dagen. Nog een tip: test spiruline, een bijzonder rijke en volledige alg die talrijke oligo-elementen bevat, proteïnes, vitamines, mineralen en onder meer ijzer en betacaroteen. Je kunt aan het begin van de herfst een kuur volgen met dit 100% natuurlijke complement om je dagen een boost te geven. Aarzel niet om je arts om raad te vragen.

 

Probeer lichttherapie

Als het winter wordt, worden de dagen korter en is het buiten minder licht. Dit werkt zonder twijfel in op je stemming. De zon, of beter gezegd het licht dat ze verspreidt, maakt ons goed geluimd en geeft ons meer energie, want ze blokkeert de synthese van melatonine, het slaaphormoon. Wat moet je dus doen om je vermoeidheid te bestrijden als je daar last van hebt? Probeer lichttherapie. Deze techniek bestaat erin om iedere ochtend, kort na het ontwaken, onder een lamp te zitten die speciaal werd ontworpen om zonlicht te imiteren. Het verspreide licht heeft als doel om de afscheiding van melatonine te blokkeren en dus het slaaphormoon af te remmen. Zo verkrijg je een betere conditie, wordt je biologische klok geregeld en verbeter je het ritme van je organisme. Door de hersenen te stimuleren, wordt de productie van serotonine versnelt. Dit werkt als een anti-depressivum en regelt de eetlust. Je kan dit soort lamp vinden in lichtwinkels en bij de apotheek. Vraag advies aan je behandelende arts voordat je met een behandeling begint.

 

Slaap voldoende

Om vermoeidheid te bestrijden, is er niets beter dan slapen. Door onze slaap kunnen we recupereren en laden we onze batterijen opnieuw op. Vooral omdat we in de herfst meer slaap nodig hebben door de dalende temperaturen en het gebrek aan licht. Het is belangrijk om voldoende te slapen, maar ook om een regelmatig ritme te respecteren. Om ervoor te zorgen dat al je vitale functies goed werken, moet je je interne klok respecteren. Luister dus naar je lichaam en ga slapen zodra je je vermoeid voelt! Ga op regelmatige uren slapen en sta op een regelmatig uur op, zodat je lichaam zijn evenwicht kan vinden. Zo kan je lichaam de juiste hormonen afscheiden op het juiste moment, zodat je de hele dag lang fit bent.

 

Vermijd stress

Om onnodige spanningen te verdrijven, is het belangrijk om wat te kunnen afreageren met lichamelijke activiteit, die min of meer intens kan zijn, maar het is ook belangrijk om te ontspannen. Meditatie kan daarbij helpen. Dit kan heel eenvoudig. Neem 5 minuten de tijd om je op jezelf te concentreren, op je gewaarwordingen en om je hoofd leeg te maken. Dit wil niet zeggen dat je niets mag denken, maar gewoon dat je je gedachten aanvaardt zonder deze te beoordelen. Om je in het begin te helpen, moet je je concentreren op je ademhaling en bewust in- en uitademen. Oefen regelmatig. De meditatie zal je helpen om je beter te concentreren en dus om efficiënter te zijn. Mediteren aanvaardt ons om de dingen te aanvaarden zoals ze zijn en om dus minder stress te hebben.

 

 

 

Nu beschik je over enkele vermoeidheidswerende raadgevingen en kan je dus de herfst fit tegemoet gaan. En wat zijn jouw trucs en tips om terug fit te worden?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN