HOE HET SPORTEN INPLANNEN?

Het is niet altijd eenvoudig om weer te beginnen sporten ... vooral niet als je niet weet hoe je hieraan moet beginnen. Om je te helpen je fitnessessies te organiseren vanaf de start van het sportseizoen, hebben wij een beroep gedaan op Olivier, onze coach. Volg zijn tips om sporten in te plannen in je dagelijke leven.

 

De juiste methode om voor jezelf een planning op te maken om te sporten

Net als voor je dagelijkse bezigheden (werk, gezin, ontspanning), sla je je agenda open en plan je sporten in. Om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft, efficiënt sport en resultaat ziet, moet je in je agenda de dagen, uren en duur van je training invullen en daar vooral niet van afwijken. Kies 2 of 3 dagen in de week waarop je over minimaal 1 uur vrije tijd beschikt (zodat je minstens 30 minuten actief bezig kunt zijn). Bepaal of je die tijd wilt besteden in een fitnesscentrum, buiten of zelfs thuis voor je scherm (van je laptop, tablet, smartphone) met onze trainingsschema's van Domyos.

 

Als je de gelegenheid hebt om naar een fitnesscentrum te gaan, zoek je de planning van de lessen op en kies je activiteiten die aansluiten op je doelstelling en die je leuk vindt. Als je liever buiten wilt trainen, kun je hardlopen of fietsen. Als het weer het niet toelaat of als er geen fitnesscentrum in de buurt van je huis of werk is, kun je thuis trainen door te investeren in een fitnesstoestel: loopband, hometrainer, crosstrainer ... Er bestaan ook tal van accessoires waarmee je voor heel weinig geld aan je lichamelijke conditie kunt werken: springtouw, halters, kettlebell, stepbankje, fitnesselastiek ... Indien mogelijk leg je 2 of 3 trainingen per week vast en zorg je ervoor dat je tussen elke training een dag rust hebt.

 

Voor een compleet programma om weer in vorm te komen, raden wij aan om krachttraining via groepslessen, training in een fitnesscentrum of thuis (type versterking bovenlichaam en benen met halters, barbell of je eigen lichaamsgewicht - BBB - pilates) af te wisselen metcardiotraining, via groepslessen, in een fitnesscentrum of thuis (aerobics, steppen, indoor cycling, Latijnse dansen, ...). Als je niet zo dol bent op groepslessen, kun je ook trainen op toestellen voor krachttraining of cardiotraining, in het fitnesscentrum of thuis.

 

3 gouden regels om je aan je planning te houden

  • Regel nr. 1: plan je 1ste sessie op maandag

Je kunt het beste beginnen sporten in het begin van de week. Over het algemeen ben je dan meer gemotiveerd en is de vermoeidheid omwille van je dagelijkse bezigheden (werk, gezin, ...) nog minder te voelen. Hoe later in de week je begint, hoe groter het risico dat je niet al je trainingen afwerkt. Vergeet dus niet je sportsessies te plannen op dezelfde manier als een afspraak die je onmogelijk kunt afzeggen!

 

  • Regel nr. 2: kies het ideale moment

Probeer een moment te vinden in je dag waarop je zeker tijd zult hebben. Dat moment moet lang genoeg zijn om minimaal 30 minuten tot 1 uur te kunnen trainen ('s ochtends, 's middags, in de namiddag, 's avonds). Belangrijk: de ochtend en namiddag zijn het meest gunstig voor je lichamelijke toestand, denk hieraan wanneer je je sportmoment inplant.

 

  • Regel nr. 3: elimineer zoveel mogelijk hinderpalen

Vergeet alle excuses die je gebruikt om een fitnessessie over te slaan: niet genoeg geslapen de nacht voordien, slecht gegeten of gedronken ... het fitnesscentrum is te ver ... je sporttas is niet klaar (outfit, sportschoenen, flesje water), gebrek aan persoonlijke organisatie (werk, kinderen, ...).

En dat terwijl je maar één ding diende te onthouden plan je sportactiviteit vooraf: de dagen, uren en duur van je training. EN HOUD JE ERAAN!

GYM/PILATES
conseils-shape-exercice-exercices-videos-halteres

Ontdek de HALTERS, een onmisbaar accessoire voor spierversteviging. Domyos begeleidt je bij oefeningen om de spieren te verstevigen.

NAAR BOVEN