conseils-sculpt-bien-choisir-banc-musculation

HOE KIES IK EEN FITNESSBANK

(5)

Je bent van plan om een fitnessbank aan te schaffen om thuis aan krachttraining te doen? Bij deze aankoop moet je met verschillende zaken rekening houden die je keuze mee gaan bepalen. Je ervaring, je kracht, het beoogde gebruik van het toestel, de oefeningen die je wenst te doen en de trainingsfrequentie zijn stuk voor stuk bepalend bij de keuze van je bank. Volg de gids!

 

Om thuis je buikspieren te trainen en aan krachttraining te doen, is de fitnessbank onmisbaar. Met behulp van het juiste materiaal kan je in alle comfort en in alle veiligheid thuis trainen.

 

Alvorens een keuze te maken, even de juiste redenen voor deze aanschaf op een rijtje

 • de bank vormt een goede aanvulling bij je trainingen in de fitness
 • je werkt aan je spierkracht en -massa
 • je maakt natuurlijke bewegingen waarmee  je al je spiergroepen gebruikt
 • het is een stabiel en stevig toestel met tal van afstellingen, aanpasbaar aan elke lichaamsbouw
 • met verschillende hellingsgraden om gevarieerde oefeningen te kunnen doen voor bepaalde spiergroepen (liggend en schuin opdrukken…)
 • de bank is vaak compact, vouwbaar en makkelijk opbergbaar wat een pluspunt voor wie niet over zoveel ruimte beschikt
 • de montage van het toestel is relatief eenvoudig.

 

Welke bank voor welk gebruik?

Voor elk wat wils! De fitnessbank die je kiest, hangt af van het beoogde gebruik en beantwoordt dus aan een of meerdere vooraf vastgelegde doelstellingen. Voor de aanschaf ervan moet je dus exact weten wat je van het toestel verwacht.

 

Recreatief gebruik

Het prestatiegerichte vormt geen doorslaggevend criterium voor wie pas begint met spiertraining en recreatief 1 tot 3 sessies per week wil trainen (een half uurtje per sessie)

 

Regelmatig gebruik

Voor recreatieve trainingen thuis, in de vorm van  3 tot 5 sessies per week van gemiddeld tot 45 minuten.

 

Intensief gebruik

Voor gevorderden en fervente liefhebbers van krachttraining die dagelijks intensief willen trainen  (gemiddeld 1 u per dag).

 

Welke technische eigenschappen voor welke gebruikersvoordelen?

De capaciteit van de fitnessbank

Controleer het maximumgewicht van de gebruiker, de maximale belasting van  de stanghouder en van elke post.

Bekijk ook het aantal oefeningen dat je met het toestel kunt uitvoeren evenals de verschillende opties en de spiergroepen die vooral worden getraind

 

De plaatsinname van het voorwerp

Bekijk de afmetingen van het open- en dichtgeklapte toestel en ook de manier waarop het toestel helt

 

De montage van het toestel

Bekijk hoe het toestel gemonteerd moet worden en de mogelijkheid om het vlot op te bergen bij je thuis

 

De afstellingen van het toestel

Om zolang mogelijk plezier te hebben van je toestel is het aangewezen om de evolutie van de fitnessbank en de verschillende toebehoren te bekijken. Kies bijvoorkeur voor een compleet toestel waarmee je de meeste spiergroepen kan trainen en een breed scala van oefeningen kunt uitvoeren. Steeds meer fitnessbanken zijn uitgerust met accessoires waarmee een veelvoud aan oefeningen mogelijk zijn (leg developper voor de benen, katroltoren voor rug en triceps, butterfly voor de borstspieren, bicepssteun…) Een ruim aanbod maar niet alle accessoires zijn onmisbaar. Je kunt even efficiënt trainen zonder over al deze accessoires te beschikken.

Als je budget momenteel niet toelaat om een dergelijk compleet toestel aan te schaffen, kies dan voor een modulaire fitnessbank waarvoor je met verloop van tijd andere toestellen kunt aanschaffen.

 

Stevigheid en stabiliteit

Kies een fitnessbank die aangepast is aan je kracht, gewicht en lichaamslengte, en waarvan de stevigheid beantwoordt aan je ervaring en trainingsniveau. Controleer of de  stevigheid van de bank en meer bepaald van de staafhouders, staaf en schijvenset aangepast is aan de beoogde trainingsfrequentie. Hoe meer ervaring in krachttraining en hoe vaker je traint, hoe zwaarder je toestel wordt belast en hoe groter het belang van de stevigheid.

 

Comfort en veiligheid van de fitnessbank

Kies een fitnessbank met een voldoende brede rugleuning om comfortabel te trainen bij voorkeur verstelbaar. Kies voor een stabiele, verstelbare, comfortabele zitting die de oefeningen makkelijker maakt. Controleer de lengte van de staafhouders en ga na of ze verstelbaar zijn. Controleer ook of er antikantelhaken en antischokstoppers zijn.

 

Duur van de garantie

Dit is een belangrijk criterium met het oog op een lange levensduur van het toestel en om eventuele problemen als gevolg van het gebruik op te lossen.

 

 

 

Wat de veiligheidsvoorschriften betreft voor toestellen met geleide gewichten, is het van groot belang dat je jezelf niet overschat en geen te zware lasten tilt waardoor je je kunt blesseren. Zorg ervoor dat je de bewegingen juist uitvoert, span de buikspieren op bij elke beweging zodat je de rug niet overbelast.

Je kunt ook een kijkje nemen bij de opmerkingen van de gebruikers om zo het toestel te kiezen dat het beste bij jou past!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Vanaf
99,99 €79,99 €*
  BODYBUILDING

  Wat zijn de basisinstructies om een fitnessbank te gebruiken, in een fitnesszaal of thuis? Volg de onderstaande basistips om je materiaal voor powertraining goed en juist te gebruiken.

  BODYBUILDING
  conseils-sculpt-exercice-6-exercices-banc-de-musculation

  In 6 basisoefeningen leer je op een gemakkelijke manier je spieren te verstevigen, dankzij een onmisbaar toestel: de fitnessbank.

  (13)
  NAAR BOVEN