HOE KIES IK EEN TOESTEL MET GELEIDE GEWICHTEN

Met een home gym versterk je je spieren, ontwikkel je je kracht en spiermassa of stimuleer je je lichaam net zoals in een fitnesszaal, maar dan van thuis! De toestellen met geleide gewichten zijn bijzonder geschikt voor beginners want ze garanderen de juiste uitvoering van de oefening en de zwaarte van de gewichten kan geleidelijk worden opgevoerd.

 

Alvorens een keuze te maken, even de juiste redenen voor deze aanschaf op een rijtje

Het toestel met geleide gewichten heeft tal van kwaliteiten die het tot een bijzonder toegankelijk toestel maken:

 • het trainen is zeer veilig dankzij de geleide bewegingen en de maximumbelasting
 • je kunt er veel oefeningen op doen om zo het volledige lichaam te laten werken
 • de voorgestelde bewegingen zijn gevarieerd en aangepast aan elke gebruiker
 • gebruiksvriendelijk en vereist geen specifieke kennis van spiertraining
 • de gewichten zijn inclusief, wat het toestel minder duur maakt
 • er kan met meerdere tegelijk aan een toestel worden getraind
 • alles is verstelbaar zodat het toestel geschikt is voor iedereen!

 

De enige nadelen van toestellen met geleide gewichten zijn dat ze veel plaats innemen (nemen vaak een volledige ruimte in) en dat hun montage veel tijd in beslag neemt.

 

Welk toestel voor welk gebruik?

Voor elk wat wils! Het toestel met geleide gewichten dat je kiest, hangt af van het beoogde gebruik en beantwoordt dus aan een of meerdere vooraf vastgelegde doelstellingen. Voor de aanschaf ervan moet je dus exact weten wat je van het toestel verwacht.

 

Recreatief gebruik

Het prestatiegerichte vormt geen doorslaggevend criterium voor wie pas begint met spiertraining en recreatief  1 tot 3 sessies per week wil doen (een half uurtje per sessie)

 

Regelmatig gebruik

Voor recreatieve trainingen thuis, in de vorm van  3 tot 5 sessies per week van gemiddeld 30 tot 45 minuten.

 

Intensief gebruik

Bestemd voor gevorderden die echt willen presteren en hiervoor intensief trainen gedurende langere perioden (5 tot 7 sessies per week van 30 tot 60 minuten, of dagelijks 1 uur), maar ook met zwaardere lasten trainen.

Inzicht hebben in de technische specifieke kenmerken van elk model, zal je helpen om de juiste keuze te maken.

 

De tips van Nicolas Polo, productchef fitnessmateriaal van Domyos, om het juiste toestel met geleide gewichten te kiezen

Bij de keuze van je home gym let je op de volgende zaken:

De capaciteit van het toestel

Controleer de maximale belasting. De belasting van zo'n toestel is beperkt, je mag de vermelde maximale belasting niet overschrijden. Bekijk ook het aantal en het aanbod van spieroefeningen die met het toestel mogelijk zijn alsook het mogelijke gebruik.

 

De plaatsinname van het voorwerp

Controleer de afmetingen van het toestel en bekijk hoeveel plaats het inneemt op de grond en in de hoogte, zodat je zeker over de benodigde ruimte beschikt. Niet iedereen heeft een eigen fitnessruimte thuis… Bekijk ook het gewicht van het product: deze toestellen zijn vaak erg zwaar en dus moeilijk te vervoeren.

 

De montage van het toestel

Bekijk hoe makkelijk of moeilijk de montage van het toestel is  en de benodigde montagetijd. De montage van een middelgroot toestel vergt doorgaans ongeveer 4 uur!

 

De afstellingen van het toestel

Met het oog op een zo lang mogelijk gebruik van het toestel, is het aangeraden om de evolutiemogelijkheden te bekijken alsook de mogelijke bijkomende uitrusting. Kies bij voorkeur voor een compleet toestel waarmee je de meeste spiergroepen kan trainen en een breed scala van oefeningen kunt doen.

 

Stevigheid en stabiliteit

Kies een fitnessbank aangepast aan je kracht, je gewicht en je lichaamsgrootte. Controleer of de stevigheid van het toestel bestand is tegen de beoogde frequentie van gebruik. Hoe meer ervaring in krachttraining en hoe vaker je traint, hoe zwaarder je toestel wordt belast en hoe groter het belang van de stevigheid.

 

Comfort en veiligheid

Kies voor een comfortabele en stabiele zitting.

 

Duur van de garantie

Dit is een belangrijk criterium met het oog op een lange levensduur van het toestel en om eventuele problemen als gevolg van het gebruik op te lossen.

 

 

 

Wat de veiligheidsvoorschriften betreft voor toestellen met geleide gewichten, is het van groot belang dat je jezelf niet overschat en geen te zware lasten tilt waardoor je je kunt blesseren. Alvorens dergelijke toestellen aan te schaffen, moet je een arts raadplegen om te zien of je dergelijke oefeningen mag uitvoeren.

Je kunt ook een kijkje nemen bij de opmerkingen van de gebruikers om zo het toestel te kiezen dat het beste bij jou past!

 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
BODYBUILDING

Wilt u uw explosieve kracht vergroten? Lees dan de adviezen van Domyos club-coach Romain. Hij vertelt u hoe u uw explosiviteit kunt ontwikkelen.

(1)
NAAR BOVEN