conseils-multisports-astuce-enfants-premiers-pas-sportifs

KINDEREN: DE EERSTE STAPPEN OP SPORTGEBIED

Vraag je je soms af welke sport ideaal zou zijn voor je kind? Wat hij ook kiest, elke activiteit zal hem leren zijn energie te kanaliseren en tal van vaardigheden te ontwikkelen: soepelheid, evenwicht, concentratie, coördinatie. Domyos helpt je kinderen bij de eerste stappen in de sport.

 

1- Geef hem zin om te sporten

Het plezier dat hij eraan beleeft: dat is voor je kind een reden om een sportieve activiteit vol te houden! Om ervoor te zorgen dat hij zin krijgt om te sporten, vraag je hem zijn mening, houd je rekening met zijn voorkeuren, zijn verwachtingen en wat zijn vrienden kiezen. Moedig hem aan maar zet hem niet onder druk, je loopt het risico dat je hem dan naar de sportclub moet slepen. Sport mag voor de kleintjes geen vervelende verplichting zijn. Vaak genoeg vatten ze plots een passie op voor een sport en krijgen ze er even snel weer genoeg van! Blijf dus luisteren naar wat je kind wil en help hem om plezier te beleven aan wat hij onderneemt.

 

2- Vind een sport die bij hem past

Zijn karakter

Is je kind een actieve rakker, een echte babbelkous of erg verlegen?Bedenk wat hij in zijn vrije tijd doet, waar hij het liefste mee speelt en waar hij geboeid door is om de sport te vinden die het best bij hem zou passen. Wanneer hij gefascineerd is door vechtsporten, kun je hem judo of andere krijgskunsten laten proberen, hier leert hij tal van waarden kennen waaronder respect, vriendschap, moed, beleefdheid en zelfbeheersing. Kinderen die erg verlegen zijn, kunnen hier hun verlegenheid leren overwinnen en minder gespannen zijn. Wanneer je kind erg actief is, kun je hem individuele of teamsporten voorstellen als gymnastiek, zwemmen, tennis, voetbal, basketbal … Als zijn artistieke kant de overhand heeft, kun je hem kennis laten maken met dans of circuskunsten. Een hyperactief kind kan baat vinden bij yoga om rustiger te worden, doordat hij zijn emoties leert beheersen en zijn energie kanaliseren.

 

Zijn leeftijd

Laat hem een sport kiezen die bij zijn leeftijd past.

 

De allerkleinsten (18 maanden - 4 jaar)

Vanaf 18 maanden kun je je kleintje meenemen naar de babygym, ideaal voor zijn psychomotorische ontwikkeling. Op het programma: behendigheidsparcours, dansen, zingen … Kinderen en ouders genieten samen van een moment van ontspanning, spelen en lachen om de genoegens van gymnastiek te ontdekken en de motoriek, het evenwicht en de coördinatie te oefenen.

 

De kleintjes (5-8 jaar)

Kinderen tussen 5 en 8 jaar moeten zich kunnen uitleven en spelen heel graag. Het lichaamsbesef is ontwikkeld, het kind kan vanaf nu elke sport kiezen waar het zin in heeft. Voor deze leeftijdsgroep wordt aangeraden een activiteit te kiezen die goed is voor de ontwikkeling van het evenwicht, de coördinatie en de concentratie.

Turnen en dansen zijn ideale sporttakken om die vaardigheden te ontwikkelen, bovendien bevorderen ze de creativiteit en de soepelheid. Kies voor judo om je kind een echte levensfilosofie te laten ontdekken, die de zelfbeheersing oefent en hem respect voor de tegenstander leert hebben. Paardrijden is een vaste waarde voor verlegen kinderen, die meer zelfvertrouwen krijgen naarmate ze hun paard leren beheersen en ervoor zorgen. Tennis is dan weer bijzonder geschikt om de handigheid te ontwikkelen. Om team spirit aan te moedigen, anderen te leren respecteren en de maatschappelijke leefregels te leren kennen, is een teamsport ideaal. Bijdehante kinderen die graag risico's nemen zullen dol zijn op muurklimmen of bergbeklimmen. Tot slot kun je kinderen van kleinsaf zwemles laten volgen, een leuke en complete activiteit omdat het alle spieren van het lichaam traint.

 

Iets grotere kinderen (8-10 jaar)

Vanaf 8 jaar gaan kinderen over van kennismaking met een sport naar vervolmaking en competitie. Ga voor coördinatiesporten en sporten met een tegenstander, als individuele sport of teamsport: voetbal, basketbal, rugby of handbal, krijgskunsten, tennis.

 

Preadolescenten (10 jaar en ouder)

Op deze leeftijd kunnen kinderen beginnen met een duursport (fietsen, hardlopen). De meest competitief ingestelde kinderen kunnen atletiek of tennis proberen om hun concentratievermogen en wilskracht te ontwikkelen.

278,99 €*
4.49 / 5 1309 Reacties
  GYM/PILATES
  conseils-astuce-fitness-enfants

  Aan sport doen is erg belangrijk voor kinderen. Sterker worden, socialer worden, bijleren en vooral plezier maken: dat zijn de voordelen die sportbeoefening kinderen kan bieden.

  YOGA
  conseils-yoga-astuce-yoga-pour-adolescents

  We zien steeds meer workshops, stages en andere kennismakingsmogelijkheden met yoga om ons heen, vooral voor het jongere publiek. Ontdek de gunstige effecten van yoga voor jongeren.

  NAAR BOVEN