conseils-cross-astuce-complementarite-muscu

KRACHTTRAINING, EEN NUTTIGE AANVULLING BIJ ELKE SPORT

Een van de voordelen van krachttraining is dat het kan worden beoefend als aanvulling op tal van andere sporten. Het is immers een discipline die gemakkelijk te combineren is met verschillende sporten, zodat je je prestaties in jouw favoriete sport kunt verbeteren. Vooral vechtsporten en duursporten zijn goed te combineren met krachttraining. Voor die sporten is krachttraining een niet te verwaarlozen troef en een bijzonder nuttige aanvulling.

 

Krachttraining en vechtsporten

Lange tijd werd gedacht dat krachttraining en vechtsporten niet te combineren waren. Men dacht dat het trainen met gewichten het lichaam minder snel en minder lenig zou maken, eigenschappen die onmisbaar zijn voor vechtsporten. Maar vandaag de dag stellen veel sporters vast dat ze met krachttraining sterker worden en hun spieren ontwikkelen en dat is nuttig voor hun sport.

 

Door naast een vechtsport ook aan krachttraining te doen, kun je dus:

  • meer spierkracht ontwikkelen (sterker en sneller worden)
  • je stabiliteit ontwikkelen, onmisbaar voor dit soort sport
  • blessures voorkomen door je spieren en gewrichten te versterken
  • je spieren soepeler maken in perioden van rust
  • je spiermassa vergroten wat een niet onbelangrijk esthetisch voordeel heeft …

 

Als je vechtsporten wil combineren met krachttraining mag je je doelstelling niet uit het oog verliezen, dat wil zeggen door krachttraining je sportieve kwaliteiten verbeteren, je blijf dus verder je favoriete sport beoefenen. Je kunt krachttraining afwisselen met circuittraining om je uithoudingsvermogen te verbeteren (bijvoorbeeld door je sessie te beginnen met 10 minuten lopen).

Til geen te zware gewichten en zorg voor afwisseling in je trainingsprogramma. Op die manier voorkom je, met 2 of 3 sessies per week, dat je lichamelijk en geestelijk oververmoeid raakt, ontwikkel je verschillende vaardigheden en breng je afwisseling in je sportbeoefening.

 

Krachttraining en duursport

Krachttraining is ook een prima bondgenoot voor duursporters. Het maakt je sterker, op voorwaarde dat je een goed evenwicht vindt tussen beide disciplines. Het is beter om de disciplines niet te mengen en afzonderlijk te beoefenen. Op dezelfde wijze hebben sporters die aan krachttraining doen er alle belang bij om geregeld wat cardiotraining in te lassen omdat krachttraining alleen nadelig is voor het uithoudingsvermogen. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, is cardiotraining niet schadelijk voor de spiermassa.

 

 

 

Algemeen kun je met krachttraining je prestaties verbeteren bij duursporten, ongeacht of je nu fietst of loopt. Het zorgt niet voor meer spiermassa bij het lopen maar het verbetert het anaëroob vermogen, de efficiëntie van de loopstijl en de prestaties. Bij fietsers zorgt krachttraining voor meer kracht in de benen, betere prestaties bij de sprint en een langer volhouden van de inspanning. Het is ook een uitstekende manier om te strijden tegen zenuwuitputting

NAAR BOVEN