KRACHTTRAINING: DE FOUTEN DIE JE MOET VERMIJDEN

Ik wil onmiddellijk resultaat zien

In de praktijk heeft iedereen de neiging om te ambitieuze doelen te stellen. Al te vaak hoopt men op veel resultaat zonder zichzelf de middelen te geven om de vastgelegde doelstellingen te halen (bijvoorbeeld: ik wil meer spiermassa en ik train één keer per week, dat is niet genoeg).

 

Algemeen:

  • 1 sessie per week = onderhoud.

  • 3 sessies per week = vorderingen.

 

Ik volg programma's voor ervaren beoefenaars of beoefenaars van hoog niveau

Heel wat mensen trainen veel te vaak of veel te zwaar, en dat terwijl je vooral vorderingen maakt tijdens de rustfasen. Je kunt echter wel elke dag trainen, maar dan moet je je training goed plannen (aantal sessies, soort oefeningen, intensiteit van het trainen).

Zonder zich vragen te stellen, starten sommigen met trainingsprogramma's van grote kampioenen, die je in overvloed op internet vindt. Velen denken dat het volstaat om dezelfde bewegingen uit te voeren om dezelfde resultaten te bereiken: dat idee is niet juist.

Een prestatie moet worden begrepen als een geheel van factoren (training, lichamelijke kwaliteiten, geestelijke kwaliteiten, technieken, geluk, omgeving, enz.). Training alléén is dus geen verklaring voor de resultaten. Elk individu heeft zijn eigen kenmerken. Besluit: voor iedereen is er een eigen training.

 

Ik train met heel zware gewichten

Een fout die je absoluut niet mag maken, is al te snel te willen trainen met zware gewichten.

In elk geval moet je de voorkeur geven aan het technisch aspect van de beweging. Een goede techniek is nodig om veilig te trainen en vermindert het risico op letsels.

 

Ik voer de bewegingen niet bewust uit

Zonder te weten welke bewegingen je precies moet maken of zonder te weten waar een beweging voor dient, heeft je training niet veel zin. De fout die je moet vermijden is dat je systematisch wil nabootsen wat anderen doen. Het is belangrijk om advies te vragen aan sportcoachen en vakmensen (met een diploma) die je kunnen uitleggen wat de juiste oefeningen zijn en die je bewegingsuitvoering kunnen verbeteren.

Een slecht uitgevoerde oefening kan leiden tot een minder efficiënte krachttraining, of tot ongewenste resultaten. Voorbeeld: een squat waarbij je je romp te sterk naar voren buigt, zet de spieren van de wervelkolom harder aan het werk en spreekt minder de dijspieren aan.

 

Ik stretch nooit

Stretchoefeningen worden vaak verwaarloosd en toch zijn ze een bijzonder belangrijk onderdeel van de training. Ze hebben niet te verwaarlozen voordelen (invloed op de kracht en op de spiermassa, bevorderen van de recuperatie). In tegenstelling tot wat men misschien zou kunnen denken, zijn bodybuilders van hoog niveau erg lenig. Vergeet dus niet te stretchen na elke sessie.

Om soepeler te worden, is het aan te raden enkele specifieke sessies met stretching te doen naast de sessies voor krachttraining.
In elk geval mag je stretchhoudingen niet langer dan 30 seconden vasthouden.

 

Ik doe aan droogtrainen zonder mijn grenzen te kennen

Voor droogtrainen, dat wil zeggen trainen om je spieren beter tot uiting te laten komen, moet je een heel specifieke training volgen, die volledig verschilt van de training waarmee je spiermassa wil bijkweken. Niet alleen de voeding speelt dus een belangrijke rol, maar wel degelijk de combinatie training / dieet.

De training is bij voorkeur als volgt opgebouwd: opwarming / krachttraining / cardiotraining / stretching.

De grootste fouten die worden gemaakt bij droogtrainen gebeuren in het gedeelte cardiotraining: net als bij krachttraining waar je traint aan een percentage van de belasting moet je bij de cardio-oefeningen trainen aan een bepaalde hartslag. De meest gunstige zone om vetten te verbranden ligt op 70 tot 80% van de maximale hartslag (HSmax = 226 – leeftijd).

 

Al te vaak wordt cardiotraining al te intensief beoefend, met als resultaat dat je niet alleen vetmassa maar ook veel spiermassa verliest.

Om te vermijden dat spieren wegsmelten, moet je bij de cardiotraining een continue inspanning doen tussen 70 en 80% van je maximale hartslag, en de aanvoer van proteïnen lichtjes verhogen.

 

Ik eet slecht

Opgelet met je voeding en dan vooral met voedingssupplementen! Je voeding moet op zich alle elementen verschaffen die je nodig hebt voor een goed evenwicht.

Het gebruik van voedingssupplementen moet op de juiste manier gebeuren. Waarom zou je immers proteïnen nemen wanneer je voeding die al in voldoende mate verschaft? Het gevaar bestaat dat je je organisme overbelast, en dan met name de nieren. Alles wat je lichaam niet nodig heeft, moet immers worden afgevoerd of omgevormd.

Het is dus aan te raden vooraf een diëtist te raadplegen, speel niet voor leerling-tovenaar.

Vanaf
99,99 €63,99 €*
4.23 / 5 75 Reacties
    BODYBUILDING
    conseils-sculpt-exercice-6-exercices-banc-de-musculation

    In 6 basisoefeningen leer je op een gemakkelijke manier je spieren te verstevigen, dankzij een onmisbaar toestel: de fitnessbank.

    NAAR BOVEN