KRACHTTRAINING VOOR VROUWEN

(3)

De vrees om te veel spiermassa te kweken en "dikke armen" te krijgen, houdt vrouwen vaak tegen om te beginnen met krachttraining. Nochtans zijn er heel wat beroemdheden die aan dit soort training doen om slank te worden en te blijven. Klaar om samen met Domyos krachttraining uit te proberen?

 

Een veel voorkomende misvatting is dat je er met krachttraining altijd gaat uitzien als een "bodybuilder". Maar alles is een kwestie van goed doseren! Gecombineerd met een evenwichtige voeding en een regelmatige cardiotraining, is krachttraining een goede manier om vetten te verbranden. De voordelen?

 

 • Krachttraining is ideaal om gewicht te verliezen

Als je graag wat kilootjes kwijt wil, moet je weten dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt! Want het zijn voornamelijk de spieren die veel energie vragen, het is dus van fundamenteel belang om je cardiotraining aan te vullen met krachttraining.

 • Krachttraining maakt je lichaam strakker

Als je aan krachttraining doet met je hele lichaam en met de juiste houdingen, dan zorgt het ervoor dat je lichaam over het algemeen strakker wordt en verbetert je houding zodat je pijn, voornamelijk aan de lendenen, voorkomt.

 • Krachttraining beschermt de botmassa

Spiercontractie met gewichten stimuleert de osteosynthese en verstevigt zo het beendergestel. Krachttraining is dus een goede manier om osteoporose te voorkomen doordat een goede botmassa wordt behouden.

 

Een strakker lichaam, een mooier figuur, afvallen, meer spiermassa... Allemaal prima redenen om krachttraining uit te proberen!

 

Met welke oefeningen begin je best in het fitnesscentrum?

Wanneer je begint met krachttraining in een fitnesscentrum, kies je best voor spierverstevigende oefeningen met een toestel. Kies toestellen die slechts één spiergroep tegelijk trainen (quadriceps, hamstrings, triceps, biceps, rug, enz.). Zo train je doelgericht en zorg je ervoor dat je de spieren in een goede houding en op een heel veilige manier traint.

 

Belangrijk: bij alle oefeningen op dit soort toestellen mag je niet vergeten je buikspieren strakker te maken, door ze aan te spannen en je buik in te trekken, zodat je je rug niet hol maakt. Zo belast je de onderrug niet te veel. En nog iets: laat geen enkele spiergroep achterwege omdat die te zwak zou zijn! Integendeel, het doel is een mooi en harmonieus figuur. Doe dus links en rechts hetzelfde aantal herhalingen (zelfs als één kant sterker is als de andere, zo krijg je een evenwichtig lichaam). Om een spiergroep niet te overtrainen, las je best 48 uur rust in voor je aan de volgende training begint.

 

Circuittraining, een goed compromis

Niets zo goed als krachttraining voor een harmonieus en strak lichaam. Op voorwaarde dat je al je spieren op een evenwichtige manier en in de juiste houdingen traint. Met een ciruittraining doe je zowel aan krachttraining, cardiotraining als evenwichtstraining, waarbij je de oefeningen in korte tijd en met hoge intensiteit doet. Zo heb je een complete, maar ook leuke en gevarieerde training waarmee je snel je lichaam kunt verstevigen en tegelijk je uithoudingsvermogen verbeteren.

 

Welke spiergroepen trainen? Hoeveel herhalingen/reeksen?

Dit zijn de voornaamste spiergroepen om te trainen: quadriceps, hamstrings, billen, buik, onderrug, biceps/triceps, schouders, borst/rug.

 • Wil je liever wat afslanken en geen 'opgepompte' spieren krijgen, neem dan geen al te zware gewichten en doe 3 à 4 reeksen van 20 à 25 herhalingen. Het is uiteraard de bedoeling dat de laatste twee à drie herhalingen wat moeilijker gaan.

 • Wil je echter spiermassa kweken, kies dan voor zwaardere gewichten waarmee je, afhankelijk van je niveau, niet meer dan 3 à 4 reeksen van 8 à 10 herhalingen doet.

Belangrijk: om buikspieren en onderrug te trainen, doe je best oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Ten eerste zijn er genoeg oefeningen waarmee je die spiergroepen kunt trainen zonder gewichten te hoeven gebruiken. En ten tweede krijg je bij het trainen van deze zone vaak pijn in de onderrug of nek wanneer je traint in een foute houding. Daarom hoef je deze oefeningen niet noodzakelijk met gewichten te doen.

 

Krachttraining met je eigen lichaamsgewicht: ideaal voor vrouwen?

Vele vrouwen zien op tegen krachttraining en tegen het idee om binnen te moeten stappen in een fitnesszaal vol bodybuilders... Maar ook daar is een oplossing voor: gewoon thuis aan krachttraining doen, met weinig materiaal (halters, elastieken) en je eigen lichaam! Toch is een minimum aan controle nodig (opgelet voor blessures wanneer je niet de juiste houding aanneemt!). Je spieren trainen met je eigen lichaamsgewicht, zoals de Lafay-Methode, vraagt enorm veel motivatie en doorzettingsvermogen, maar je traint er wel alle spieren in je lichaam mee. Het gaat om bewegingen met poly-articulaire weerstand, waarbij je je hele lichaam gebruikt. De voordelen? Het verbetert de soepelheid, de harmonie van het lichaam, de houding, de kracht en het uithoudingsvermogen. Deze krachttrainingsmethode is bijzonder geschikt voor vrouwen, want je ontwikkelt er veel spierkwaliteiten mee.

 

 

 

Daarom is het perfect mogelijk om als vrouw op een evenwichtige manier spieren te kweken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor teveel spiervolume. Met twee à drie trainingen per week, waarbij je alle spieren traint met 3 of 4 reeksen van 20 tot 25 herhalingen om af te slanken en 8 tot 10 herhalingen om meer spiermassa te kweken (met wel telkens 48 uur rust), bereik je op middellange en lange termijn ongetwijfeld een perfect figuur! 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
9,99 €*
4.00 / 5 1 Reactie
  MULTISPORTS

  Wil je iets aan je lijn doen voor de zomer, zonder evenwel je goede humeur en je gezondheid op het spel te zetten? Geen nood! Wij hebben voor jou het ideale afslankprogramma om je lichaam op een aangename manier weer mooi strak te krijgen.

  (1)
  NAAR BOVEN