conseils-cross-corps-sante-le-massage-sportif

Massage: de beste vriend van de sporter

Met de snelle toename van sporten op hoog niveau en extreme sporten is gebleken dat massages een belangrijke troef zijn voor iedereen die regelmatig of zelfs intensief aan sport doet. Door massages kunnen ze ontspannen en hun prestaties verbeteren.

 

Liefhebber of ervaren sporter, probeer de verschillende soorten massage uit en ontdek vooral hun heilzame invloed.

 

Waarom zich laten masseren?

Topsporters hebben vaak hun eigen masseur-kinesist om zich te laten masseren tijdens hun sportieve voorbereiding. Maar massages zijn ook nuttig voor amateursporters omdat ze zoveel heilzame invloeden hebben.

 

Tijdens de inspanning worden de spieren soms zwaar belast en dat veroorzaakt spanningen of microscheurtjes die aan de oorsprong liggen van de beruchte spierstijfheid of krampen. Van massages is bekend dat ze het organisme ontspannen en spierspanning wegnemen.

 

Ze zijn therapeutisch en versterkend, maken de spieren soepel, ontspannen het lichaam en zorgen voor een gevoel van welzijn. Vooral na een inspanning zorgt een massage voor ontspanning van de sporter en kan zijn lichaam gemakkelijker recupereren. Het is een bijzonder doeltreffende aanvulling van de sportieve voorbereiding omdat het ervoor zorgt dat je veiliger opnieuw kunt beginnen trainen.

 

De verschillende massagetechnieken

Om sporters te ontspannen, bestaan er verschillende soorten massages zoals natuurlijk de sportmassage maar ook de Californische massage, de Zweedse of Koreaanse massage. Osteopathie en kinesitherapie zijn dan weer eerder aangewezen bij ernstiger spierscheuren.

 

  • Californische massage: een erg tedere massage waarbij de bewegingen bijzonder zacht zijn. Gekenmerkt door vederlichte aanrakingen, zachtheid en het belang van de ademhaling. Kan ook krachtiger zijn om de spieren te ontspannen.
  • Koreaanse massage: Wordt uitgevoerd terwijl je op de grond ligt, de gewrichten worden gedraaid, geschud en uitgerekt. De bewegingen van de masseur moeten zich verspreiden over het hele lichaam om spierspanningen daadwerkelijk los te maken.
  • Sportmassage: de technieken zijn aangepast aan de behoeften van de sporter en omvatten lichte aanrakingen, drukbewegingen, kneden, stretchen… Het heeft ook een therapeutische waarde, door het gebruik van infrarood, maar ook een preventief nut. De inwerking van de warmte zorgt voor vaatverwijding en -vernauwing.

 

 

Sportmassage is natuurlijk het meest geschikt voor sporters. Er zijn tal van technieken en er wordt gebruik gemaakt van een sportmassageolie die wordt uitgestreken van de uiteinden tot het begin van een lidmaat. Enkele voorbeelden van bewegingen:

  • lichte aanrakingen: zachte, grote en lichte cirkelvormige bewegingen
  • stretchen: de huid zacht of minder zacht uitrekken door de beide handen uit elkaar te duwen
  • kneden: grondig vormen van de spieren, wordt gedaan op de vlezige delen
  • rollen: de spieren kneden en rollen
  • drukken: wordt gedaan met de vingertoppen en de duim, in kleine cirkels ter hoogte van de spiermassa's, vooral voor kleine spieren als van de hals, handen, voeten…

 

Voor, tijdens of na de inspanning?

Alle drie! Beroepssporters laten zich inderdaad vaak masseren voor een wedstrijd of een training, tijdens de rust en na de inspanning. Die laatste massage is het meest weldadig en daar moeten amateursporters de voorkeur aan geven.

 

Met een massage voor de inspanning kan sporter ontspannen en zijn plankenkoorts voor een wedstrijd verminderen. Het is ook een manier om spierpijn te voorkomen door de spieren op te warmen om ze voor te bereiden op de inspanning. Tijdens de rusttijden bij een training kan een massage spier- en gewrichtstrauma's verzachten.

Tot slot de belangrijkste massage, na de training, want die maakt de spieren soepel, regelt de bloedcirculatie, draineert de bloedsomloop om toxines af te voeren die werden opgestapeld tijdens de inspanning en zorgt voor een snellere recuperatie. Het is een echte weldaad en helpt het organisme zich te herstellen.

 

Vergeet niet voldoende te drinken want ook dat helpt de spieren soepeler te maken. Een sportmassage moet 20 tot 30 minuten duren om echt nut te hebben en moet worden uitgevoerd op een rustige en goed verluchte plaats. Aarzel niet om een beroep te doen op een professionele masseur als je aanhoudende pijnen voelt!

GYM/PILATES

Waar is rekken goed voor? Is het nuttig? Ontdek waarom rekken zo belangrijk is en volg het juiste programma.

NAAR BOVEN