conseils-cross-astuce-5-bonnes-raisons-utiliser-medecine-ball

MEDICINE BALL: 5 GOEDE REDENEN OM HEM TE GEBRUIKEN

(3)

De medicine ball is een compleet en veelzijdig fitnessaccessoire. Domyos geeft je 5 goede redenen om deze zware bal in verschillende gewichten te gebruiken. Dit accessoire moet je beslist uitproberen, om het even welke vorm van lichaamsbeweging je beoefent!

 

Oorspronkelijk werd de medicine ball gebruikt voor revalidatie en in de fysiotherapie, maar dit accessoire is nu ook populair in de fitness en voor sporten in het algemeen. Daar is een goede reden voor: die bal, waarvan het gewicht kan variëren van 1 tot 10 kg, is erg veelzijdig en biedt een waaier aan bijzonder interessante oefeningen. Je vindt hem in verschillende vormen: met banden, met handgrepen, opblaasbaar, gekorreld. Dit is een perfect accessoire om aan je figuur te werken en er zijn tal van goede redenen om een medicine ball te gebruiken!

 

De medicine ball: je troef voor krachttraining

Allereerst is de medicine ball een fitnessaccessoire dat motiverend werkt, in die mate dat het je training nieuw leven kan inblazen en tegelijk helpt om je conditie te verbeteren. Maar de medicine ball is vooral zo nuttig omdat je er veel verschillende oefeningen mee kunt doen die alle spiergroepen doeltreffend aan het werk zetten en versterken. Toch even opletten: wij raden je aan om te beginnen met een gewicht dat aangepast is aan je niveau en over te stappen naar een zwaardere medicine ball naargelang je meer kracht krijgt.

 

De medicine ball: je partner voor buikspieroefeningen

De medicine ball is uitstekend geschikt om de onderste ledematen te versterken (hamstrings en bilspieren), maar ook prima voor je buikspieren. Er bestaan heel wat oefeningen en bewegingen die je kunt doen  met een medicine ball om je buikspieren te versterken. Je kunt lunges doen waarbij je het bovenlichaam draait (met de medicine ball in je handen), rechtopstaand draaibewegingen maken met het bovenlichaam, alleen of met 2, push-ups…

 

De medicine ball, ideaal voor je fysieke voorbereiding

Atleten en topsporters gebruiken de medicine ball bij hun training. Het is een accessoire dat erg gewaardeerd wordt omdat het zo veelzijdig is en ook leuk is. De bal is geschikt voor heel wat bewegingen en voor veel sporten, omdat je er specifieke bewegingen mee kunt herhalen. Bij boksen bijvoorbeeld, kun je trainen om slagen op de buik op te vangen (ga languit op de grond liggen en span je buikspieren aan; een partner laat de medicine ball op je buik vallen; gooi de medicine ball meteen naar hem terug om je snelheid te verbeteren). Door de medicine ball te gebruiken bij de opwarming en training van competitiesporten, kun je nauwkeuriger en sneller worden in je bewegingen (bij het draaien bijvoorbeeld). Bijgevolg verbetert dit trainingsmiddel ook je proprioceptie (het, al dan niet bewust, waarnemen van de positie van de eigen lichaamsdelen in de ruimte).

 

De medicine ball voor meer kracht en explosiviteit

De medicine ball is perfect om je kracht en explosiviteit te vergroten. Door plyometrische training (spiersamentrekking voorafgegaan door een rekfase) kun je energie opslaan die zal vrijkomen bij de samentrekking. Zo kun je met de medicine ball gooien om meer kracht te krijgen voor werpers bijvoorbeeld. Sommige oefeningen zoals squats gecombineerd met het gooien van de medicine ball kun je alleen doen (tegen een muur) of met twee.

 

De medicine ball verbetert de coördinatie en het evenwicht

Deze fitnessbal is ook een onmisbaar accessoire voor wie de coördinatie en het evenwicht wil verbeteren. Je kunt immers afwisseling brengen in je oefeningen door met een medicine ball te zorgen voor instabiliteit (bijvoorbeeld wanneer je draaibewegingen maakt met het bovenlichaam om de schuine buikspieren te trainen) of je coördinatie te oefenen. Door het creëren van instabiliteit train je de diepste spieren, die erg belangrijk zijn om een goede houding te bewaren. Dit zal gunstig zijn om je oefeningen veilig uit te voeren (meer stabiliteit van de romp, versterking van de rug), en zal ook een goede invloed hebben op al je bewegingen in het dagelijks leven. Door de medicine ball te gebruiken, kun je bewegingen uitvoeren waarbij je alle volledige spierketens betrekt: op die manier ontwikkel je de coördinatie tussen de spieren onderling, versterk je je buik- en lendenspieren en verbrand je meer calorieën doordat je een grotere spiermassa aan het werk zet.

 

 

 

De medicine ball is tegelijk leuk en veelzijdig en je kunt er heel wat verschillende oefeningen mee doen, het is een'fitnessaccessoire dat je beslist moet proberen omdat het je een andere kijk geeft op je sporttraining. Dit trainingsartikel is verkrijgbaar in verschillende gewichten en diameters, zodat zowel beginners als ervaren sporters een medicine ball vinden die bij hen past.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN