DE MINISTEPPER: WAT MAAKT HEM ZO DOELTREFFEND?

Ken je dit kleine en beruchte toestelletje al om thuis aan je figuur te werken? Ontdek samen met ons hoe het je kan helpen helemaal in topvorm te geraken!

Geef toe, het is niet altijd evident om de tijd en de zin te vinden om naar de fitness te gaan. Vanaf nu is het gedaan met dat schuldgevoel, vanaf nu train je gewoon thuis voor een strakker figuur! Hoe? Dankzij een klein maar doeltreffend toestel om het hele jaar in vorm te blijven.

 

Wandel de goeie vorm tegemoet!

Het onderhouden van je conditie is een must. Alle middelen zijn dan ook toegelaten om in vorm te blijven, zelfs thuis trainen! Van de vele fitnessactiviteiten die er bestaan is steppen, een heel populaire discipline die je zowel in de fitness als thuis kunt doen, een ideale manier om je helemaal uit te leven en heel wat calorieën te verbranden. Het concept is eenvoudig: je traint op een opstapje waar je een hele rist oefeningen mee kunt doen. Doel? Je conditie verbeteren en je hart en longen sterker maken door aan je aeroob vermogen te werken (beter uithoudingsvermogen). Als je stept, spreek je zowel je spieren, je hart als je longen aan. Je zal merken dat je ademhaling én je coördinatie na verloop van tijd verbeteren.

 

Wat is het nut van een ministepper?

Voor een eerder occasioneel gebruik, weliswaar met dezelfde voordelen, kan je je ook eens wagen aan de ministepper, een klein en compleet fitnesstoestel om al je spieren te verstevigen. In tegenstelling tot de standaardmodellen heeft de ministepper ook een bijkomende, specifieke functie: hij helpt niet enkel om gewicht te verliezen en je hart te versterken, je vormt en verstevigt er ook je onderste ledematen mee (billen, buikspieren, adductoren, quadriceps, kuiten...). Het kleine formaat is superhandig om gewoon thuis aan je figuur te werken. Je traint gewoon rechtopstaand op de kleine treden, alsof je de trappen oploopt.

 

De ministeppers van Domyos

Je hebt de keuze uit twee modellen om in vorm te blijven: de ministepper Essential is ideaal om je bovenlichaam te verstevigen dankzij de laterale beweging van de treden, die je onderlichaam, dijen en billen versterkt en je figuur verfijnt. Of kies voor de wat meer complete Twister, de ministepper voor een superstrak lichaam, van kop tot teen. De ingewerkte handgrepen hebben een dubbele functie: je raint zowel je boven- als onderlichaam.

 

Elk toestel is voorzien van een computer die de volgende parameters weergeeft:

  • de verstreken tijd,
  • het aantal calorieën dat je verbrand hebt,
  • het aantal stappen dat je zet per minuut,
  • het totale aantal stappen

 

Trainen met de ministepper

Elke trainingsessie met je ministepper moet beginnen met een opwarming van 3 tot 5 minuten, of meer als je ouder bent dan 50. Begin elke oefening met een geleidelijke opwarming en eindig met een cooling-down. Als je te snel stevig begint te trainen, verhoogt het risico op blessures en raak je sneller je energie kwijt, omdat je je op een foute manier inspant. Verhoog je hartslag stukje bij beetje. Ontwikkel je uithoudingsvermogen geleidelijk.

 

Als je elke dag traint, beperk je dan tot sessies van 10 minuutjes, bij 2 tot 3 keer per week mag dat 20 tot 30 minuten zijn, en bij 1 tot 2 keer per week mag je gerust een uurtje trainen. Beginners moeten de intensiteit en de duur van hun inspanning geleidelijk opbouwen en aanpassen aan hun niveau, voor een maximale doeltreffendheid en veiligheid.

 

Vergeet niet om aan het einde van elke steppertraining een cooling-down in te bouwen (de inspanning afbouwen), gevolgd door een relaxatiefase. Begin en eindig elke oefening met een stretching. Door te stretchen voor elke oefening verhoog je de soepelheid van je spieren, om scheurtjes en blessures te vermijden. Na de inspanning kan stretchen helpen om je spieren te ontspannen en stijfheid te vermijden. Rek je spieren traag en zacht en houdt elke oefening 30 tot 60 seconden aan. Blaas daarbij rustig uit.

 

 

 

Met de ministepper kweek je een strakker lichaam en krijg je weer moed om naar de fitness te trekken. Om nog doeltreffender te trainen en ook je taille en buik te verstrakken, kan je bijvoorbeeld je heupen draaien bij elke opwaartse beweging van de treden. Je gaat swingend een strakkere lijn tegemoet!

NAAR BOVEN