DE OPTIMALE VETVERBRANDING

U wilt graag afvallen? Dan is het belangrijk dat u leert te trainen in uw vetverbrandingszone. Dit houdt in dat u het lichaam dwingt energie te putten uit uw vetreserves. Ontdek hoe u sneller vet afbreekt door te sporten!


 

Die vetverbrandingsdrempel, wat bedoelen we daar nu precies mee?

Met de vetverbrandingsdrempel of drempel voor lipolyse wordt de hartslagfrequentie bedoeld waarbij uw lichaam de maximale hoeveelheid vetten verbruikt. Deze informatie is bijzonder nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen. U moet weten dat u vanaf het begin van de training vetten verbrandt. Echter, hoe langer de training duurt, hoe meer vetten u verbrandt. Om zo snel mogelijk vet te verbranden is het van belang om uw hartslag goed in de gaten te houden, omdat u daaraan kunt zien in welke fysiologische zone u traint.

 

Waartoe dient de vetverbrandingsdrempel?

Het is u vast al eens opgevallen: veel mensen hebben de neiging zich tijdens de training te forceren in een poging meer vet te verbranden. Maar dat is zinloos: wanneer de inspanning te intensief is en de hartslag te hoog, dan zal het lichaam alleen glucose en glycogeen gebruiken als brandstof. De vetreserve die u wilt gebruiken blijft dan onaangesproken. Het resultaat: u heeft geen energie meer en u verliest geen gewicht.

 

De berekening van de drempel voor de vetverbranding is dan ook belangrijk, omdat u hiermee slimmer kunt trainen zonder dat u uw fysieke capaciteiten overschrijdt. U krijgt inzicht in het energieverbruik van uw lichaam en kunt met deze informatie de juiste trainingsintensiteit berekenen. Bovendien zal de inspanning naarmate u meer vet verliest steeds gemakkelijker voor u worden. Het bepalen van de vetverbrandingsgrens voor sporters is ook bijzonder nuttig in periodes van droge spieropbouw of tapering.

 

Hoe berekent u de vetverbrandingsdrempel?

De vetverbrandingsdrempel ligt niet voor iedereen op hetzelfde niveau. De drempel is afhankelijk van de sport die wordt beoefend en kan door de training evolueren. De drempel kan dan ook het beste berekend worden door een gezondheidsdeskundige tijdens een prestatietest. De berekening van de in- en uitgeademde gassen geeft weer hoeveel zuurstof er is gebruikt en hoeveel gram vet er is verbrand per minuut.

 

De vetverbrandingsdrempel kan als volgt worden berekend:

  • Vetverbrandingsdrempel = [(HR max - HR rust) / 2] + HR rust.

 

Voor een vrouw van 45 jaar met een rusthartslag van 75 is de vetverbrandingsdrempel: [(189 – 75) / 2] + 75 = 132 bpm (slagen per minuut).Als zij snel wil afvallen, dan zou ze haar hartslag rond de 132 bpm moeten houden gedurende een bepaalde tijd, afhankelijk van haar getraindheid.


 

Onthoud dat het interessant is om de vetverbrandingsdrempel een paar keer per jaar te testen om te zien of er vooruitgang is geboekt. Als u doeltreffend wilt trainen en ervoor wilt zorgen dat de vetverbanding ook daadwerkelijk op gang komt, begin dan met een training van minimaal een half uur (naarmate u beter getraind raakt wordt deze opstarttijd voor de vetverbranding korter). We raden u aan om gebruik te maken van een hartslagmeter, zodat u uw vetverbrandingsdrempel nauwkeurig in de gaten kunt houden

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO
conseils-energy-astuce-corde-bruleur-de-calories

Het springtouw is een onmisbaar fitnessaccessoire en perfect om te vermageren, een platte buik te krijgen, cellulitis te vermijden en je uithoudingsvermogen te verbeteren.

(1)
BODYBUILDING

Om de spieren beter zichtbaar te maken dient men bij de droge spieropbouw een aantal regels strikt na te leven. Ontdek de 5 tips Domyos die u helpen bij droge spieropbouw en die u advies geven over het juiste dieet.

(5)
NAAR BOVEN