QIGONG: DE NIEUWE TREND IN GYMLAND?

Qi Gong, een oeroude methode die al meer dan 5000 jaar bestaat, vindt zijn wortels in de traditionele Chinese geneeskunde. Daarom wordt het ook vaak bestempeld als een soort van 'gezondheidsgymnastiek'. Qi staat voor energie, Gong voor de werking van die energie. Bij Qi Gong laat je de energie circuleren om je lichaam en geest mooi in balans te krijgen. Maar waarom is Qi Gong nu zo populair?

 

Waarom is Qi Gong uitgegroeid tot een heuse trend?

Dat veel mensen vallen voor deze oeroude Chinese methode heeft er vooral mee te maken dat ze voor alle leeftijden geschikt is. Voor Qi Gong hoef je niet over een topconditie te beschikken, bovendien kan de discipline worden aangepast aan elke leeftijdsklasse.

 

 • Bij kinderen kan Qi Gong helpen om hyperactiviteit tegen te gaan en de fijne motoriek te ontwikkelen met het 5-dierenspel (houdingen en bewegingen van de aap, de beer, de tijger, het hert en de kraanvogel om emoties uit te drukken; de tijger staat voor boosheid bijvoorbeeld)

 • Bij zwangere vrouwen kan Qi Gong heilzaam zijn voor de goede ontwikkeling van je baby.

 • Deze discipline is ook geschikt voor oudere mensen en kan ze afhelpen van gewrichtspijn en reuma verlichten.

 • En bij actieve mensen verbetert Qi Gong de concentratie en kan het een oplossing zijn voor slaapproblemen en stress.

 • Voor sporters is Qi Gong de perfecte voorbereiding op een inspanning, omdat je je helemaal bewust wordt van je lichaam en van de werking ervan.

 

Hoe doe je Qi Gong?

In theorie bestaan er even veel toegepaste methodes van Qi Gong als varianten van taoïstische gymnastiek ('tao' betekent het pad, de weg; het gaat onder andere om Feng Shui, Tai Chi Chuan, Dao Yon en Wutao). De filosofie is met andere woorden veel complexer dan de techniek zelf. Het gaat er eigenlijk om de energie te laten circuleren door de juiste lichaamsmeridianen (de 12 normale en 8 extra meridianen zijn eigenlijk de energiebanen in ons lichaam die voor een mooi evenwicht van lichaam en geest zorgen). Qi Gong berust op 3 belangrijke pijlers: trage, doordachte bewegingen ten opzichte van je lichaamsmeridianen, een goede ademhaling, bepalend voor je levensritme (beheersing en stimulatie van je ademhaling) en lichaamshoudingen afgestemd op de energiecirculatie in je lichaam.

 

Qi Gong, een tweede aard

Je moet weten dat Qi Gong nauw verbonden is met de natuur. De techniek staat er model voor, wat ook meteen de populariteit verklaart: de juiste focus vinden, de natuur belichamen en er één mee worden, in een maatschappij en een levensritme waar druk en stress de plak zwaaien. Qi Gong wordt vaak wel eens herleid tot de boomhouding, een van de meest bekende. Deze houding staat voor kracht en energie. Je voeten moeten stevig verworteld zijn, in contact met de bodem, en je armen moeten in de lucht gericht zijn. Alle bewegingen bij Qi Gong zijn geïnspireerd op de natuur en haar levendigheid (de vloeiendheid en soepelheid van water, de rust en vredigheid van rotsen enz.). Tot slot, afhankelijk van de seizoenen, zijn bepaalde bewegingen bij Qi Gong een goede aanvulling op een ontgiftingskuur in de lente, een betere energiebeheersing in de zomer, stabiliteit in de herfst en een activering van je bloedsomloop in de winter.

 

De doelstellingen en deugden van Qi Gong

Qi Gong is in de eerste plaats gericht op de beheersing van de energiestroom en -uitwisseling in het lichaam. Zo heeft Qi Gong een invloed op je conditie, emoties en geest. Je energie in goede banen leiden heeft enerzijds als doel om stress te verjagen, maar helpt je ook om je beter bewust te worden van je ademhaling en lichaam en je zelfbeheersing en -vertrouwen op te krikken. Het ultieme doel is om een zekere wijsheid te verwerven. Deze vorm van gym volgt immers de tao, zeg maar de weg van de zelfrealisatie, het pad dat je moet afleggen om jezelf te kennen en te beheersen. De grote troef van Qi Gong is dat het je lichaamsfuncties verbetert en je lichaam sterker en soepeler maakt.

 

 

 

Door de energiecirculatie te stimuleren, ontstaat er een betere balans tussen lichaam en geest. Qi Gong is een uitstekende aanvulling op een fysieke activiteit en kan soelaas bieden voor heel wat lichamelijke en geestelijke kwaaltjes. Omdat de methode geen fysieke kracht of sterke spieren vereist, maar hoofdzakelijk gericht is op een goede energiehuishouding, is ze enorm in! 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
12,99 €*
5.00 / 5 1 Reactie
  24,99 €*
  3.47 / 5 17 Reacties
   YOGA
   conseils-tendance-le-yoga-sous-toutes-ses-formes

   Yoga is een discipline met tal van voordelen. Ze is toegankelijk voor iedereen en bestaat in heel wat verschillende vormen. Hieronder een lijstje met de voornaamste varianten.

   NAAR BOVEN