SPORT EN WARMTE: DE VOORZORGSMAATREGELEN

(2)

Het is weer zomer, en wie heeft er geen zin om lekker buiten te gaan sporten? Genieten van een heerlijk loopje op het strand bijvoorbeeld... Maar zijn we ons ook bewust van de gevaren die de zon kan opleveren? Sport en warmte, dat is niet altijd een gelukkige combinatie Dat vraagt om extra voorzorgsmaatregelen! Hoe kan de sporter zich hier het beste op voorbereiden? Domyos geeft u richtlijnen voor sporten in de zon.

 

Elk jaar opnieuw wachten we vol ongeduld op de periode met mooi weer. Niets is fijner dan bij dat prachtige weer te sporten in de buitenlucht. Toch staan we niet altijd stil bij de gevaren die de zon tijdens het sporten kan opleveren. Extra waakzaamheid is geboden wanneer u gaat sporten bij warm weer. Ontdek de richtlijnen voor sporten bij warm weer.

 

Bereid u voor op de inspanning

Wanneer?

Ga vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag sporten

 

Wie?

Laat kinderen geen intensieve fysieke activiteiten ontplooien in de hitte (m.u.v. zwemmen): de jongsten onder ons zijn vatbaarder voor het risico van uitdroging. Dit advies geldt ook voor personen die ouder zijn dan 65 jaar en voor mensen met een aandoening.

 

Wat trekt u aan?

Ga voor lichte sportkleding die ruim valt en goed ademt. Kies stoffen die het transpiratievocht goed afvoeren. Vermijd donkere kleuren (zwart absorbeert bijvoorbeeld meer zonlicht). Draag een pet die u nat gemaakt heeft en zet een zonnebril op. Gebruik zonnebrandcrème om uw huid te beschermen (met een hoge factor).

 

Belangrijk tijdens de inspanning

Let op vochtgebrek

Dit is een niet te verwaarlozen gevaar dat schadelijk kan zijn voor gezondheid van een sporter. Tijdens het sporten verliezen we op 3 manieren water:

  • de samentrekkende spieren produceren warmte

  • het lichaam transpireert tijdens een intensieve inspanning en verliest zowel water als zouten

  • de warme lucht en de zon zorgen voor een stijging van de lichaamstemperatuur

 

Wees voorzichtig tijdens erg warm weer. Bij een felle zon loopt u meer kans op uitdroging. Dit haalt uw prestaties gegarandeerd naar beneden! Onthoud het volgende: het verlies van 1% van uw lichaamsgewicht aan water staat gelijk aan 10% krachtsverlies. Het devies is dan ook: drink water om oververhitting te voorkomen! En voeg zout toe: voeg aan 500 ml vocht een mespuntje zout toe voor elke 10° van de buitentemperatuur. (bijv. : wanneer het buiten 30° is voeg ik 3 mespuntjes zout toe aan 500 ml vocht). Het is belangrijk om te drinken voordat u dorst krijgt. Drink kleine slokjes aan het begin van de inspanning. Drink nooit ijskoud water: u krijgt er zeer waarschijnlijk maag-/darmproblemen van...

 

Zorg voor regelmatige afkoeling

Sporten bij intense warmte houdt in dat u voor koelte moet zorgen. Indien de omgeving dat toelaat, pakt u onderweg zoveel mogelijk schaduw mee. Giet regelmatig water over uw gezicht, uw nek en uw voorhoofd.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Verlaag de intensiteit van de inspanning. Wacht niet met het stoppen van de inspanning totdat u de eerste tekenen van zwakte voelt. Een zonnesteek ligt altijd op de loer, en de gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn. Stop wanneer u duizelig wordt of hoofdpijn krijgt. Zoek dan direct de schaduw op en giet water over uzelf om af te koelen.

 

Na het sporten

Hebt u de training achter de rug, pas dan op dat u uw lichaam geen thermische shock bezorgt: ren niet direct naar de douche om af te koelen! Wacht even tot uw lichaamstemperatuur wat is gedaald. Zoek even schaduwrijk en fris plekje op. Ook belangrijk: wacht ten minste een uur voordat u zich weer gaat blootstellen aan de zon. Een verfrissende pauze zal u goed doen! 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO

Is 's avonds sporten eigenlijk wel goed? Deze vraag horen we vaak en dat is niet gek. Er zijn immers veel mensen die aan het einde van de dag gaan trainen.

(2)
NAAR BOVEN