conseils-multipsorts-corps-sante-sport-et-problemes-cardiaques

SPORTEN EN HARTZIEKTEN

Lange tijd heeft men gedacht dat mensen met hartproblemen niet mochten sporten omdat het gevaar zou bestaan dat ze de problemen zouden verergeren. Vandaag stelt men echter vast dat sporten gunstig kan zijn op voorwaarde dat ze bepaalde voorwaarden naleven.

 

Zelfs regelmatig aan sport doen kan gunstige effecten hebben op hartaandoeningen, maar men moet een aantal voorzorgen nemen en vooral een arts raadplegen vooraleer te starten met eender welke sportactiviteit.

 

Hartziekten

Er zijn heel wat verschillende hartziekten, de meest voorkomende zijn kranslagaderaandoeningen. Bovendien bestaan er verschillende soorten hartproblemen:

 • aangeboren of genetische afwijkingen zoals een vervorming van het hart
 • degeneratieve aandoeningen die vaak samengaan met veroudering
 • hartaandoeningen veroorzaakt door een ongeval.

 

Ook de symptomen van hartaandoeningen kunnen sterk uiteenlopen. men moet erg oplettend zijn voor alle pijnen die symptoom kunnen zijn van een hartziekte: pijn in de borststreek (kramp, benauwd gevoel …), sterk transpireren, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, zijsteek, ongewone ademnood, flauwte, extreem zwak gevoel, slaapproblemen, oedemen …

 

Sport combineren met een hartaandoening

En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen mensen die aan hartziekten lijden perfect aan lichaamsbeweging doen wanneer ze zich aan een paar regels houden.

 

Als je hartpatiënt bent, moet de sport die je beoefent aangepast zijn aan de inspanning die je hart kan doen. Alleen onder die voorwaarde kun je aan sport doen. In dat geval kun je je hartspier aan het werk zetten en andere risicofactoren voor een hartaanval zoals diabetes of obesitas verkleinen.

 

Aanbevolen fysieke activiteiten voor hartpatiënten zijn wandelen, met mate hardlopen, fietsen, zwemmen en rustige gymnastiek zoals yoga.Wanneer je 3 keer per week aan een normaal tempo en op vlak terrein 30 minuten wandelt, verbeter je de prestaties van je hartspier met ongeveer 12%!

 

Voorzorgsmaatregelen

Over het algemeen moet een sporter altijd zorg dragen voor zijn hart door alcohol te beperken en roken te vermijden. Ook al heb je geen hartproblemen, dan nog moet je oplettend zijn en aandacht hebben voor tekenen van een aandoening wanneer je de veertig nadert. Wanneer je intensief aan sport doet, moet je een medische check-up laten doen vanaf de leeftijd van 35 voor mannen en vanaf 45 jaar voor vrouwen. Wanneer je een hartaandoening hebt, moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn en oplettend voor de minste hinder tijdens de inspanning.

 

 • Gebruik een hartslagmeter om je hartslag te controleren tijdens de inspanning.
 • Warm op en recupereer minstens 10 minuten voor en na een training.
 • Hydrateer voldoende voor, tijdens en na de inspanning.
 • Vermijd elke intense activiteit bij een buitentemperatuur van minder dan -5°C of hoger dan 30°C.
 • Stop meteen of pas je inspanning aan wanneer je je niet goed voelt.
 • Meld aan je arts elke pijn, hinder, hartklopping of flauwte die je hebt gevoeld tijdens of na de inspanning.

 

De voordelen van sporten voor hartpatiënten

Algemeen geldt dat aan sport doen altijd goed is voor het hart. Wanneer je geen hartproblemen hebt, kun je door te sporten je hartspier ontwikkelen, sterker maken, je uithoudingsvermogen vergroten en ben je minder gevoelig voor verouderingsverschijnselen.

 

Mensen met hartproblemen merken dat hun fysieke capaciteiten achteruitgaan en verliezen vaak hun zelfvertrouwen. Regelmatig een aangepaste sport beoefenen, vormt een secundaire revalidatie voor het hart en kan weer zelfvertrouwen schenken.

 

Lichaamsbeweging kan het hart helpen bij:

 

 • ischemische hartklachten of angina pectoris: door aan sport te doen, moet het hart minder hard werken en verbetert de vascularisatie
 • hartfalen: door aan sport doen, vergroot de capaciteit van de hartpomp en verbetert de zuurstoftoevoer naar de spieren
 • harttransplantatie: met lichte lichaamsbeweging kan het getransplanteerde hart zich beter aanpassen aan het organisme, worden secundaire gevolgen van de behandeling tegen afstotingsverschijnselen bestreden en worden de functionele capaciteiten van het lichaam ontwikkeld.

 

Niet vergeten: het belangrijkste is om je arts te raadplegen voordat je begint met eender welke sportieve activiteit. Alleen hij kan oordelen of je dit aankunt.

FITNESS CARDIO
conseils-multisports-corps-sante-evaluez-votre-coeur

Omdat je maar beter naar je lichaam luistert tijdens een inspanning, bieden we je hier een test aan om je algemene vormpeil te beoordelen en in het bijzonder de gezondheid van je hart te meten.

NAAR BOVEN