SQUATS: WAT IS HET EFFECT?

Weet u wat de gunstige effecten zijn van squatoefeningen? Als u alles wilt weten van deze spieropbouwende beweging, lees dan verder!

 

Bent u op zoek naar een effectieve oefening voor dijen en billen, waar zich de meeste vetophoping bevindt? Zoek niet verder! U kunt uw onderlichaam vormgeven en vetophoping in deze zone vermijden met behulp van: de squat. Ontdek de vele voordelen van deze beweging.

 

De squat, wat is dat?

De squat een fundamentele beweging in alle sportdisciplines, is een basisoefening voor spieropbouw. Hoe werkt het? Sta rechtop, uw voeten uit elkaar op schouderbreedte, met de voeten naar buiten gedraaid, de blik naar voren. Buig dan uw benen door uw billen naar achteren te bewegen en lichtjes met de rug naar voren te leunen (houd de rug recht, de schouders laag, en de hielen op de grond). U voelt nu dat de spieren van dijen en billen zich inspannen. Span de buikspieren en billen aan en druk op de benen om terug te keren naar de beginhouding. Tip: om een gebrek aan flexibiliteit in de enkels te compenseren, kunt u de squat uitvoeren met steuntjes onder de hielen.

 

Wat zijn de gunstige effecten van de squat?

De squat is een geducht wapen om het onderlichaam te versterken! Deze oefening is vooral gericht op de dijen en de billen (quadriceps, adductoren, hamstrings). Tijdens de sessies versterkt u de onderste ledematen, waardoor uw bewegingen effectiever worden en het risico van blessures aan gewrichten wordt beperkt. Maar dat is niet alles: de beweging doet een beroep op de evenwichtsspieren en is daarmee tegelijk een oefening voor evenwicht én voor mobiliteit. Bovendien zult u door te trainen een steeds groter bereik in uw bewegingen bereiken en kunt u steeds lager reiken. De squatoefening is vooral interessant voor sporten waarin explosiviteit belangrijk is (hardlopen, sprinten, tennis…), omdat zij een direct beroep doet op de spieren die ons gewicht dragen (onderste ledematen) en waarmee we ons lichaam verplaatsen.

 

Afvallen met squats: waar of niet waar?

De trend van de 30 Days Squat Challenge heeft veel stof doen opwaaien en mensen vragen zich af of het mogelijk is om uitsluitend met squats in vorm te komen. Misschien een teleurstelling, maar het antwoord is: nee! De belangrijkste functie van de squatoefening is niet gewichtsverlies. Zij dient in de eerste plaats om het onderlichaam te versterken. Allicht, herhaalde squatoefeningen stimuleren calorieverbranding en de versteviging gaat vetophoping in dijen en billen tegen. In die zin kan men stellen dat de squat lokale afslanking op gang kan brengen. Maar om af te vallen is het wel bekend: er gaat niets boven het opbouwen van spieren door cardio-training om in vorm te komen! U kunt zich dus het beste richten op activiteiten als de loopband, de crosstrainer of steps.

 

Enerzijds helpt het opbouwen van spieren om het metabolisme te verhogen, dat wil zeggen dat u tijdens rust en inspanning meer calorieën verbrandt. Anderzijds helpt cardio-training bij lipolyse, oftewel het "gebruik" van vetreserves als energie. Kies om het goed te doen, naast gezonde en evenwichtige voeding, voor trainingssessies van een uur (het liefst 3 keer per week) en combineer 50% spieropbouw en 50% cardio. Begin voor een verhoogde spiertonus altijd met squats voordat u een uithoudingssessie doet. Zo versnelt u het energieverbruik en daarmee de vetverbranding.

 

 

 

U begrijpt het al, alleen maar squatoefeningen is niet genoeg om af te vallen. Het is daarentegen een geweldige manier om het onderlichaam te versterken. Als u uw dijen en billen wilt verstevigen, gebruik dan de squat in aanvulling op een uithoudingsactiviteit, waarmee u de vetophopingen in deze zone kunt verbranden.

GYM/PILATES

Heel wat vrouwen lijden aan een verminderde doorbloeding, wat zich uit door een gevoel van zware benen, van vermoeidheid of door spataderen. Hoe kun je die verschijnselen voorkomen en het gevoel van zware benen verminderen? Dat willen we je laten ontdekken met behulp van een paar welzijns- en gezondheidstips.

FITNESS CARDIO

Voor slankere benen gaat er niets boven lichaamsbeweging. Maar een paar goede dagelijkse gewoonten kunnen ook helpen om dit streefdoel van veel vrouwen te bereiken …

NAAR BOVEN