conseils-multisports-dietetique-plan-dattaque-pour-perdre-du-poids-apres-fetes

STRIJDPLAN OM AF TE VALLEN NA DE FEESTDAGEN

Poehpoeh... De feestdagen zitten er weer op... We kunnen eindelijk afscheid nemen van die kalkoen. Maar we kunnen de kalkoen ook dank zeggen voor de extra vetrolletjes op onze heupen! We hebben ons toch weer laten verleiden door de lekker hapjes en het ijsdessert...Anders gezegd: net als de meesten van ons heeft u zich tijdens de kerst niet ingehouden.

 

Maar ontspan: er is geen reden voor paniek! Ondanks de afwijkende stand op de weegschaal houden we onze rug recht en ondernemen we snel actie. Hoe? Maak gebruik van onderstaande 5 tips om van uw feestkilootjes af te komen.

 

1) Compenseer uw uitspattingen

Zet uw schuldgevoel opzij, het 'kwaad' is immers al geschied...Laat uzelf niet gek maken door de getallen op de weegschaal, maar zeg tegen uzelf dat u gewoon weer de goede weg moet inslaan. Vanaf vandaag doet u weer een stapje terug zodat u die overvloed aan ingenomen calorieën snel vergeet. Kies voor een afgemeten voeding en compenseer hiermee de schade die door de vele koolhydraten en vetten is aangericht. Er is niets geheimzinnigs aan: wilt u afvallen na de feestdagen, dan dient u minder vet te eten. U vermijdt zoetigheden en loopt met een boog om gerechten met sauzen en frituurwaren. Wat doet u wel? Kies voor eiwitten om de verminderde inname van suikers en vetten te compenseren. Maak goede keuzes, en eet vlees, gevogelte, eieren en melkproducten, zoals yoghurt met 0% vet.

 

2) Citroenschil voor het verwijderen van afvalstoffen

Citrusvruchten en hun schilletje verdienen een ereplaats op uw menu! Ze zijn bij uitstek geschikt voor het compenseren van onze kerstuitspattingen, ze reinigen ons lichaam en helpen het bij de afvoer van afvalstoffen. In de winterperiode liggen er allerlei virussen op de loer. De citrusvrucht is een krachtig hulpmiddel bij de bestrijding van griep en verkoudheid. Citrusvruchten zitten bomvol vitamine C en zijn dus uitermate geschikt voor het verdrijven van vermoeidheid en het bestrijden van winterkwaaltjes. Ze zijn rijk aan antioxidanten en bevatten weinig calorieën. Hoe eten we citrusvruchten? Citrusvruchten kunt u op allerlei manieren gebruiken, bijvoorbeeld als sap, in de saus of in gekonfijte etenswaren. Geef uw maaltijden wat meer pit met sinaasappel, grapefruit, citroen, kumquat, bergamotcitroen, mandarijn of bloedsinaasappel.

 

3) Voorraden aanspreken

U houdt op met mopperen en maakt een plan om afscheid te nemen van de 'voedseloverschotten' die u tijdens de feestdagen heeft verzameld. Hoe? Eet vezels zoveel u wilt. Het Nederlandse Voedingscentrum geeft aan dat de Nederlander gemiddeld 18 tot 23 gram vezels per dag eet. De Gezondheidsraad adviseert zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Vezelrijke voeding zorgt er voor dat u zich langer verzadigd voelt en stimuleert de vetverbranding. Combineer de inname van vezels met voldoende vochtinname, en u stimuleert de doorvoer van uw voedsel in de darmen. Stort u op de granen, de volkoren beschuitjes, de spliterwten, de avocado's, de kruiden en de specerijen!

 

4) Eet in alle rust

Hoe vaak hoort u niet tijdens het familiediner "je neemt toch nog wel een beetje?"... We eten dan al snel teveel want we voelen ons verplicht om wat te nemen. We willen onze gastvrouw ook niet kwetsen. Maar zo komen we zeker aan! Neem in het nieuwe jaar een besluit: zeg nee! Verander uw eetroutine en zorg ervoor dat u in alle rust kunt eten. Hoe pakt u dat aan? Ga op een rustige plek zitten waar niemand u lastig valt en probeer in alle rust te eten. Na 20 minuten ontstaat er een gevoel van verzadiging. U hebt voldoende aan een lichte maaltijd omdat u de tijd neemt om goed te kauwen en langzaam te eten. U verlaat zonder hongergevoel de tafel. Dit is de manier bij uitstek om na de feestdagen zonder frustraties weer in vorm te komen.

 

5) Beweeg voor een goede vertering

Na de feestdagen hebben veel mensen last van een kleine terugslag. Sporten staat dan niet direct bovenaan het wensenlijstje... Maar wilt u niet dat de weegschaal steeds verder oploopt, dan moet u echt in actie komen: om af te vallen is bewegen onontbeerlijk! En het is een goed voornemen voor het nieuwe jaar, dus pak het sporten weer op om die extra kilo's te kwijt te raken! Door twee tot drie keer per week aan sport te doen bevordert u de calorieverbranding. Lukt het u echt niet om u daaraan te houden, loop dan elke dag een half uur, of neem de trappen in plaats van de lift. Met lopen of joggen zet u de buikspieren aan het werk. Diezelfde buikspieren zorgen ervoor dat de vertering goed verloopt. Zo voorkomt u obstipatie doordat u onvoldoende beweegt.

 

 

 

Dit zijn een paar tips waarmee u snel weer afscheid neemt van de extra kilootjes na de feestdagen. Nu is het aan u om uw goede voornemens uit te voeren en het nieuwe jaar gezond en fit te beginnen!

NAAR BOVEN