TRAINEN OP DE BOKSZAK

Je vraagt je misschien af wat het nut is van trainen met een bokszak? Waarom? Welke spieren spreekt hij aan? Wat voor zak kies je best ? Hieronder vind je alle antwoorden op die vragen.

 

Wat is het nut van een bokszak?

Trainen met een bokszak heeft tal van troeven die heel interessant zijn als je een fervent sporter bent. Je moet wel weten dat je een aantal slagtechnieken moet beheersen voor je een bokszak gaat gebruiken. Anders zou je je wel eens lelijk kunnen bezeren. Die technieken oefen je door in het ijle te slaan. Je moet ze heel uitvoerig, vloeiend en elastisch kunnen uitvoeren.

 

Voor een bokser is een van de belangrijkste voordelen van trainen met een bokszak het feit dat de oefeningen die je in het ijle hebt aangeleerd heel doeltreffend worden, je gaat ze ten volle beleven. Dit is de ideale manier om de penetratie van je kracht te voelen en je techniek bij te schaven. Ervaren boksers baseren hun trainingen soms op een reeks spier- en cardio-oefeningen, waarbij ze slaan, ropeskipping en opdrukken combineren.

 

Voor vechtsporters en voor alle sporters die de basics van deze activiteiten beheersen, kan trainen met een bokszak bijzonder heilzaam zijn. Op deze manier...

 •        Versterk je je spieren door de schouders, triceps, borst- en rugspieren te laten werken
 •        Verhoog je je slagkracht
 •        Werk je aan je weerstand en uithoudingsvermogen
 •        Train je doeltreffend je hart, trainen met de bokszak is immers heel inspannend
 •        Kan je even wat stoom aflaten om de angsten en spanningen van elke dag te vergeten.

 

Een bokszak kiezen en gebruiken

Om goed te trainen met de bokszak, moet je bovenal de juiste zak kiezen, afgestemd op je gebruik. Bokszakken kunnen gemaakt zijn uit drie verschillende materialen:

 •        stof: eerder voor recreatief gebruik
 •        polyurethaan: voor regelmatig gebruik
 •        leer: voor regelmatig en intensief gebruik. Bokszakken in leer gaan langer mee.

 

Een bokszak weegt gemiddeld 20 tot 30 kg en is 80 tot 120 cm lang. Om zowel te slaan als te trappen gebruik je best een bokszak van 1 meter 20. En om de bokszak juist op te hangen, raden we aan om ervoor te zorgen dat de zak 10 cm hoger komt dan de gebruiker. Uiteraard kan je die hoogte aanpassen als je zowel slaat als trapt. Tot slot nog dit: een bokszak kan je heel gemakkelijk met een sponsje en eventueel een sopje schoonmaken. Gebruik zeker geen chemisch product.

 

De tips van Laurent Avril, productmanager vechsporten bij Domyos

De keuze van je bokszak hangt af van je gebruik:

 •        de TB 390: voor occasioneel gebruik (af en toe in de vrije tijd)
 •        de TB 580: voor regelmatig gebruik
 •        de TB 1200: voor regelmatig en intensief gebruik
 •        De kit voor cardioboxing: een volledige set voor bokstraining, met bokshandschoenen (enkel voor op de zak), een bokszak en een springtouw.
 •        En voor de kinderen... de Punching Bag, een opblaasbare speelse bokszak die de slagen goed dempt!

 

Als je traint op de bokszak, trek dan altijd handschoenen aan. Dat mogen vingerloze handschoentjes zijn met dempende schuim- of gelpads op de knokkels of handschoenen speciaal geschikt voor deze activiteit. Je kan ook klassieke bokshandschoenen gebruiken, maar die zijn daar eigenlijk veel te warm voor. Om je goed te beschermen en ook de hygiëne niet uit het oog te verliezen (zweetabsorptie), trek je best vingerloze onderhandschoentjes of boksbandages (voor ervaren boksers) aan onder je bokshandschoenen.

GEVECHTSPORTEN

Meer en meer vrouwen beginnen met boksen, omdat ze gemerkt hebben dat het een goede sport is om zich uit te leven en een strakkere lijn te krijgen. Perfect om de dagdagelijkse realiteit rustig en vol vertrouwen in de ogen te kijken!

NAAR BOVEN