conseil-cross-corps-sante-vacances-zen-avant-le-depart

VAKANTIEDOSSIER: VERTREK HELEMAAL ZEN OP REIS!

Nog een paar weken tanden bijten en je kan eindelijk op reis? Het is en blijft een moeilijke periode. Je bureau ligt nog vol werk, je moet nog een hotel boeken, er zijn de kleine bekommernissen van elke dag... De stress dreigt de overhand te krijgen... Moeilijk om te denken aan zalig nietsdoen en hagelwitte stranden als het kopje niet meewil.

Gelukkig deelt Domyos al zijn geheimen met je, om helemaal zen en licht op reis te vertrekken!

 

Beperk je tot de prioriteiten

Maak een lijstje met de dingen die zeker nog moeten gebeuren. Schuif alle futiliteiten die je voor je vertrek nog dacht te regelen terzijde. Hol jezelf niet voorbij en maak een planning op. Zo pak je de dingen georganiseerd en in de juiste volgorde aan. Zo werk je alles veel serener af en is alles wat moest gebeuren ook daadwerkelijk gebeurd.

 

Laat geen werk liggen

Zorg ervoor dat je op het werk alles hebt afgehandeld! Organiseer je om op tijd met alles klaar te zijn, je zengehalte zal enkel maar toenemen als je het werk even helemaal kunt vergeten en je geen zorgen hoeft te maken over wat er op je ligt te wachten bij je terugkeer. Je zal je veel beter voelen als ook die laatste dossiers er zijn doorgejaagd en niemand je iets kan verwijten.

 

Doe aan sport

Vergeet zeker niet om te sporten in de weken voor je op vakantie vertrekt, zo krijgt je lichaam wat ademruimte! Niets beter dan wat stoom af te laten om de dagelijkse sleur even naar de achtergrond te verwijzen. Lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op je gemoedstoestand, je herpakt jezelf en vergeet even alle zorgen. 25 minuutjes sport volstaan om ervoor te zorgen dat je lichaam endorfines gaat afscheiden, de hormonen die je een zalig, weldadig gevoel geven. Werp alle zorgen van je af, laat je lichaam voor zich spreken en krik je vormpeil op!

 

Leer te relaxeren

Ontdek onze tips om te leren hoe je je emoties en stress onder controle moet houden. Met een paar relaxoefeningen vind je meteen je veerkracht en welzijn terug!

 

Leer juist ademhalen: een relaxerende ademhaling

Sylvain Baert, doctor in de sportpsychologie en lid van CROPS* legt ons uit wat de basis is van een goede relaxatie: de ademhaling.

 "Veel mensen ademen "thoracaal" (de borst gaat omhoog bij het inademen, de buik wordt ingetrokken). Zo adem je niet ruim en diep (buikademhaling), maar met horten en stoten (thoracale ademhaling). Maar echt diep inademen werkt kalmerend en heeft een gunstig effect op je geestestoestand. De buikademhaling spreekt de parasympathische banen* van het autonome zenuwstelsel aan, dat we nodig hebben om te ontspannen. Daarom is het zo belangrijk om vanuit de buik te ademen.  ".

 

Het is wetenschappelijk bewezen: de ademhaling heeft een invloed op ons autonome zenuwstelsel.

 

Dat stelde doctor David Servan-Schreiber vast. * Als we normaal en oppervlakkig inademen (vanuit de borstkas) heeft het sympathische zenuwstelsel de touwtjes in handen, wat voor een beklemmend gevoel zorgt. Een trage, diepe ademhaling daarentegen activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat de angstopwekkende effecten van het sympathische systeem tegenhoudt: zo krijg je een relaxerend gevoel en kom je helemaal tot rust.

 

Doctor R. Abrezol heeft nog een andere verklaring: "Door te ademen zoals het hoort (vanuit de buik) komt ook je middenrif weer in actie. Het gaat omlaag bij het inademen en weer omhoog als je uitademt. Die beweging, onbestaande als je vanuit de borst of de schouders ademt, zorgt voor een diepgaand masserend effect van de plexus (het neurovegetatieve zenuwcentrum, dat tussen de navel en het borstbeen zit) en de inwendige buikorganen. Zo verdwijnt de spanning die je aan je plexus voelt spontaan."

 

Oefening

Ga met de rug tegen de muur zitten of leg je op de grond en voer deze oefening uit (buikademhaling):

 

  • Adem traag en diep in langs de neus
  • Leg een hand op de buik en adem uit langs de mond door je buik lichtjes in te trekken (duw gerust met je hand op de buik)
  • Adem vervolgens weer diep in langs de neus en blaas enkel de buik op
  • Blaas traag weer uit langs de mond (let erop dat je trager uitademt dan inademt)
  • Herhaal die oefening 3 keer

 

Sylvain Baert voegt daar nog aan toe dat door je ademhaling goed te controleren (ongeveer 6 cycli per minuut door traag uit te ademen, in de plaats van de normale 12 tot zelfs 20 cycli), je een staat van hartcoherentie** bereikt, in combinatie met een rustig, ontspannen gevoel.

 

Leef in het heden

Dat is wat we ook wel mindfulness noemen (bewuste meditatie). Om beter te vatten wat deze techniek juist inhoudt, citeren we graag Leonardo Da Vinci: "De mens kijkt zonder te zien, hoort zonder te luisteren, raakt zonder te voelen, eet zonder te proeven, beweegt zonder zich van zijn lichaam bewust te zijn, ademt in zonder iets van geur of stank gewaar te worden en praat zonder na te denken".

 

Dat wordt ons uitgangspunt. Maar het heden ten volle beleven, hoe doe je dat? Probeer een paar keer per dag je aandacht volledig op je ademhaling of op een neutraal voorwerp te vestigen. Elke keer wanneer je merkt dat je geest afdwaalt, herneem je die focus.

Op die manier leer je om je emoties beter onder controle te houden. Je kunt ze de baas, je aanvaardt ze. Door dat volledige bewustzijn en die aanvaarding sta je sterker in het heden en beleef je wat hier en nu is.

Ziezo, het is beslist: zet die "automatische piloot" af en beleef elk moment, om helemaal tot rust te komen en ten volle te genieten van je vakantie!

 

Beeld je vakantie in

Gebruik de techniek van de ontspanningsverbeelding om tot rust te komen! Deze methode bestaat erin om weg te dromen naar een ingebeelde of echte plek (waar alles goed is, waar je leuke herinneringen aan hebt, je nakende vakantie).

 

In de praktijk

Na een aantal relaxerende in- en uitademingen beeld je je in dat je op vakantie bent, op een paradijselijk eiland of in een oase van rust en positivisme, net alsof je achterovergeleund in een strandstoel hangt en zachtjes gewiegd wordt door de warmte van de zon. Laat je helemaal opslorpen door die plek en glijd weg in de droom... Beschrijf voor jezelf elk detail van die ingebeelde of echte plaats: de kleuren, de contouren, de mensen, de zee, de palmbomen, het fijne zand... Voel hoe de wind door je haren waait, hoe de warmte je huid streelt, hoe het warme zand onder je voeten kraakt. Kom tot rust en geniet van de sereniteit en de kalmte van deze plek...

 

Ga nog verder...

Voor zij die ook andere technieken willen uitproberen is er bijvoorbeeld sofrologie of de progressieve relaxatiemethode van Jacobson (fysieke en mentale relaxatieoefeningen).

Je kan je ook inschrijven voor een paar lessen yoga, Qi-Gong of Thai Chi bij je Domyos-club net voor je op vakantie vertrekt. En, niet vergeten: ongerustheid is voor niets goed, de vakantie is er om te ontspannen!

 

Even tussendoor

Isabelle Ranghino, productmanager Wellness bij Domyos, heeft een aantal handige tips om in alle rust te vertrekken.

"Hoe verjaag je de stress voor je op vakantie vertrekt? Ik heb mijn eigen ritueel, dat ik heel nauwgezet volg! Zo ziet het eruit:

  • Ik houd contact met de natuur, door regelmatig te gaan wandelen om mijn hoofd helemaal leeg te maken
  • Ik begin de dag met 10 minuutjes 5 Tibetanen-yoga (een dynamische vorm van gymnastiek die bestaat uit 5 eenvoudige "asana's" of houdingen)
  • Ik adem heel traag in en uit
  • Ik probeer 5 minuten per dag een staat van hartcoherentie te bereiken 
YOGA

Wat denk je ervan om je lichaam te bevrijden van al die onnodige spanning? Herhaal deze energieke oefeningen elke morgen om je meer zen te voelen en je zelfvertrouwen terug te winnen. Gegarandeerde boost!

NAAR BOVEN