conseils-Pourquoi-faut-il-muscler-son-coeur

WAAROM MOET JE JE HARTSPIER STERKER MAKEN?

Het hart is een spier en moet, net als alle ander spieren, ontwikkeld worden. Hoe? Door te bewegen! Je moet weten hoe je je hartspier kunt trainen om in goede gezondheid te blijven. Regelmatig bewegen is absoluut noodzakelijk om het hart te beschermen.

 

Het hart: onze motor

Het hart is van levensbelang. Dit orgaan werkt in ons lichaam als een pomp. Op zijn eentje stuwt het bloed door onze bloedvaten, bloed dat ons organisme nodig heeft om te leven. Het trekt samen zonder dat we daar iets voor moeten doen en klopt meer dan 100.000 keer per dag. Dankzij ons hart wordt ons organisme voorzien van zuurstof. Onze spieren en onze hersenen zouden niet kunnen werken zonder zuurstof. Het welzijn van ons hart is dus dé voorwaarde voor een gezond lichaam!

 

Een gezond hart: een zittend leven vormt een risico

Een zittende leefstijl en een gezond hart gaan niet samen.  Een gebrek aan lichaamsbeweging vergroot de risico's op hartproblemen. En hoe ouder je wordt, hoe groter het risico wordt. Nog andere factoren kunnen dit risico vergroten: roken, diabetes, te hoge cholesterol, te hoge bloeddruk brengen je gezondheid in gevaar en kunnen bijdragen aan de verzwakking van de hartspier. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je dit orgaan helpt om goed te functioneren, en dat gedurende vele jaren.

 

Aan sport doen

De voordelen van sportbeoefening voor het hart zijn snel merkbaar: in slechts enkele maanden (2 tot 3) zie je de resultaten van regelmatig trainen. Een hartspier die sterker is, moet minder hard werken: je hartslag in rust zal 15 tot 20% lager zijn dan voor je met trainen begon. Reden genoeg dus om iets aan je conditie te doen: een gezonde geest in een gezond lichaam!

 

Zachtjes aan beginnen

Je hartspier sterker maken doe je geleidelijk. Als je weer begint te sporten, moet je niet teveel ineens willen. Sporten waarbij het hart een te grote inspanning moet doen zijn te mijden. Kies liever voor sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren om zachtjes aan te beginnen (wandelen, fietsen, joggen, zwemmen). Als je tijdens het sporten helemaal buiten adem bent, is het wel duidelijk dat je hart niet voldoende getraind is en/of dat je boven je krachten bezig bent. Je moet dus gemakkelijk kunnen ademen tijdens het sporten en geduld oefenen om vorderingen te boeken.

 

Kiezen voor cardiotraining

Cardiotraining is ideaal om de hartspier sterker te maken en de ademhaling te verbeteren. Hieronder vallen alle activiteiten waar uithouding voor nodig is en die je in een zaal of thuis kunt doen. Onder de fitnesstoestellen zijn dit: de hometrainer, indoor cycling, de crosstrainer, de loopband, het roeitoestel, de stepper, de mini-trampoline.

De fitnesstraining op deze toestellen is bedoeld om het hart- en vaatsysteem te versterken en de ademhaling te verbeteren en verlaagt aanzienlijk het risico op kransslagaderaandoeningen. Wanneer je regelmatig aan cardiotraining doet, verbruik je actief energie waardoor overtollige kilo's wegsmelten en stress verdwijnt.

 

Goed om te weten

Omdat velen vaak niet weten hoe het met hun hartconditie gesteld is, is het sterk aan te raden een dokter om advies te vragen voordat je begint met sporten.

Als je ouder bent dan 40 wordt aanbevolen een specialist te raadplegen om een inspanningstest te doen, zodat je je hartcapaciteit kent. Tijdens je cardiotraining kun je een hartslagmeter dragen om je hartslag in de gaten te houden.  Dit instrument kan je helpen om 3 doelstellingen te bereiken: je hartslag opvolgen en verbeteren, gewicht verliezen en zo efficiënt mogelijk trainen. Op die manier controleer je je hartslag. 

NAAR BOVEN