conseils-cross-corps-sante-chaleur-atout-corps

WARMTE, EEN WELDAAD VOOR HET LICHAAM

(1)

De zomer met zijn hoge temperaturen… Niet altijd gemakkelijk te verdragen, en toch erg goed voor ons organisme. Wij voelen sterk de invloed ervan omdat ons lichaam er op verschillende manieren op reageert.

 

Relaxerend, stimulerend maar ook zuiverend, warmte doet ons goed, of het nu om de natuurlijke warmte van de zon gaat of om kunstmatige warmte in ontspanningsruimten als de sauna of hammam. Zalig voor lichaam en geest!

 

De invloed van warmte op het organisme

De belangrijkste zichtbare invloed van warmte op het lichaam is natuurlijk het feit dat we transpireren. De hoge temperatuur verwarmt de weefsels en de huid, en leidt er zo toe dat we gaan transpireren waardoor we veel water verliezen en dus ons organisme zuiveren. De weefsels worden bevrijd van toxines en krijgen zuurstof evenals de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

 

Warmte zet ook onze bloedvaten uit, waardoor onze bloed sneller stroomt. Die revitalisatie verlicht spierpijn omdat die wordt veroorzaakt door een vermindering van de bloedstroom naar de spierweefsels en van de samentrekking van die weefsels. Warmte heeft dus een ontspannende invloed op het lichaam en vermindert pijn.

 

Overigens geeft warmte ons organisme ook een comfortabel gevoel, een echt gevoel van welbehagen dat al onze spieren ontspant. Wie heeft nog nooit genoten van dat heerlijke gevoel wanneer het hele lichaam wordt doorstroomd met warmte, of die nu natuurlijk of kunstmatig van oorsprong is …

 

Natuurlijke warmte: de zon

Iedereen weet intussen wel dat te veel zon gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. In hoge dosissen zijn de uv-stralen in het zonlicht schadelijk en tasten ze het lichaam aan in de vorm van een zonneslag, zonnesteek of, erger nog, huidkanker. Toch is de zon, met mate, ook erg goed voor de gezondheid.

 

Bij enkele minuten blootstelling per dag vormt de zon een geweldige bron van vitamine D, die bekende vitamine die onze botten helpt om calcium op te nemen. Volgens sommige studies zou de zon ook bijdragen tot een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en zelfs obesitas! Overigens worden uv-stralen soms gebruikt om bepaalde huidziekten te behandelen, bijvoorbeeld psoriasis.

 

Daarnaast bepaalt de zon ons bioritme en heeft een invloed op ons geestelijk evenwicht, onze slaap en ons humeur. Zon maakt ons opgewekter, het licht dat onze ogen ontvangen helpt depressies bestrijden. Om die reden voelen we ons vaak behaaglijk wanneer we in de zon zitten. Dat gevoel is afkomstig van het endorfine B, dat ervoor zorgt dat we bruin worden. Het heeft een invloed op onze zintuiglijke neuronen en creëert een soort euforisch gevoel dat erg goed is voor het organisme. We worden rustiger en serener, stress verdwijnt, pijn vermindert en we worden wat doezelig. Endorfine wordt ook aangemaakt bij verliefdheidsgevoelens, vandaar het gevoel van ontspanning en welzijn wanneer we in de zon zitten …

 

Kunstmatige warmte: sauna en hammam

Allereerst moeten we hier een onderscheid maken tussen de sauna die zogenaamde droge warmte produceert, en de hammam die vochtige warmte produceert. Die warmte ontspant, doet stress verdwijnen en ontspant de spieren. De sauna kan ook spierstijfheid beperken en vermoeidheid verdrijven na een lichamelijke inspanning. Dat is de reden waarom veel sportzalen zijn uitgerust met een sauna. In de sauna kan het organisme ook de afvalstoffen, toxines genoemd, afvoeren die zich hebben opgestapeld tijdens de inspanning, doordat we transpireren. De sauna verlaagt de bloeddruk, stimuleert de werking van de hartspier en verbetert de bloedsomloop.

 

Vanuit esthetisch oogpunt is de sauna bijzonder goed voor de huid omdat het de elasticiteit en stevigheid ervan verbetert. Op die manier krijg je een gevoel van zuiverheid, maar ook nieuwe veerkracht. Een saunabeurt is bevrijdend voor lichaam en geest en geeft nieuwe levensvreugde.

 

De hammam heeft vrijwel dezelfde weldadige invloed als de sauna. In dit stoombad kun je je lichaam ontspannen na een training en dus stramme spieren verlichten. De warmte is minder agressief dan in een sauna en je kunt er dus wat langer in blijven zitten. De hammam is ook erg goed voor de luchtwegen dankzij de eucalyptusdampen. Tot slot wordt het lichaam gezuiverd door toxines uit te scheiden en wordt de huid verstevigd.

 

Geniet dus op je vakantiebestemming van de warmte, met al zijn weldaden voor lichaam en geest, maar vergeet niet je te beschermen tegen de zon. Ontspannend en stimulerend tegelijk, perfect voor een geslaagde vakantie!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
GYM/PILATES
conseils-shape-astuce-un-corps-tonique-en-vacances

Thuis, op kantoor of op vakantie: ontdek onze tips voor een strak lichaam terwijl je geniet van de zomer! Onderhoud samen met ons het kostbare kapitaal van je lichaam door goed voor jezelf te zorgen: zie er mooi en sportief uit op het strand met deze 5 tips!

(2)
NAAR BOVEN