WAT WEET U VAN UW LICHAAMSBOUW?

Het bepalen van uw lichaamsbouw kan u helpen bij het uitvoeren van de krachttraining. Het lichaamstype (ook wel 'morfologie' genoemd) waartoe u behoort, bepaalt welke soort training u moet volgen. Ook uw voeding en uw krachttrainingsprogramma stemt u af op uw lichaamsbouw, zodat u uw lichaam optimaal en zo doeltreffend mogelijk ontwikkelt.

 

Het endomorfe type

Het silhouet: het endomorfe type kenmerkt zich door een smalle taille, korte ledematen, en een gedrongen postuur dat al over een zeker kracht beschikt. Personen met deze lichaamsbouw komen sneller aan en bouwen dankzij hun langzame stofwisseling sneller een vetvoorraad op. Het vet wordt vooral op de buik en de benen opgeslagen. Endomorfe types moeten zich dan ook eens zoveel inspannen om hun postuur in balans te houden en stabiel te blijven.

 

Het aanvalsplan: voor wat betreft de voeding is het noodzakelijk om het aantal calorieën per maaltijd in de gaten te houden, omdat de trage stofwisseling zorgt voor meer vetopslag. Dit betekent niet dat u een draconisch dieet moet volgen. Integendeel: verklein de porties en zorg voor een uitgebalanceerde voeding op uw bord. Kies bij het trainen voor duurinspanningen. Geef de voorkeur aan veel herhalingen met weinig gewicht. Om zoveel mogelijk vet te verbranden is een combinatie van cardiotraining en krachttraining voor dit lichaamstype ideaal.

 

Het mesologe type

Het silhouet: het mesomorfe type heeft een groot lichaam, grote spieren en goed ontwikkelde gewrichten. Het heeft een grote botstructuur, en hoekig gezicht en hoekige schouders, een brede borst en een smal bekken. Dit silhouet leent zich het beste voor krachtraining. Dit lichaamstype heeft van nature een krachtige bouw. Bij dit lichaamstype zien we niet veel overgewicht en wanneer dat wel zo is, is dat zonder veel moeite te corrigeren.

 

Het aanvalsplan: geen speciale aanbevelingen wat de verdeling op uw bord betreft, al is het goed om zoveel mogelijk variatie aan te brengen in uw eten voor een goede balans. Voor het trainen geldt: heel veel trainen is niet zinvol, omdat enige spierarbeid al snel leidt tot goede resultaten en het lichaam perfect reageert op de trainingsprikkels. In dit geval zou het optimaal zijn om te beginnen met een training van het hele lichaam en de inspanning geleidelijk aan op te voeren. Overschat uw vermogens echter niet: om vooruitgang te boeken dient u voldoende rust te nemen (tussen 12 en 72 uur hersteltijd).

 

Het ectomorfe type

Het silhouet: het ectomorfe heeft een gracieuze bouw met fijne en lange botten. Wat zijn de kenmerken? Een slanke taille, fijne gewrichten, een magere bouw en een smalle borst. Dit lichaamstype heeft niet de ideale bouw voor krachttraining. Het kan voor dit lichaamstype lastig zijn om aan te komen. Het ectomorfe type heeft namelijk een uiterst snelle stofwisseling, slaat nauwelijks vetten op. Aankomen is lastig, en spieropbouw is nog lastiger.

 

Het aanvalsplan: om te groeien en spieren op te bouwen, dient u op een uitgebalanceerde manier veel te eten, en dan vooral eiwitten. De totale hoeveelheid calorieën die ingenomen wordt dient meer te zijn dan de dagelijkse benodigde hoeveelheid calorieën plus het aantal verbruikte calorieën tijdens een training.

Houd u aan drie intensieve trainingen per week en voorkom dat u teveel doet (het lichaam herstelt weliswaar relatief snel, maar zorg ervoor dat u niet overtraind raakt). Gebruik zware gewichten voor de oefeningen en voer voor een optimale efficiëntie de oefening langzaam uit.

 

 

 

Hebt u een lichaamsbouw van een van de hierboven beschreven types, dan betekent die niet dat u nooit het lichaam kunt krijgen dat u voor uzelf wenst. Alleen zult u, afhankelijk van uw bouw, meer of minder moeite moeten doen om uw doel te bereiken. Bedenk ook dat er lichaamstypes bestaan die tussen de hierboven beschreven types inzitten, en die u wellicht helpen bij het bepalen van uw eigen bouw. Aarzel niet om een sportcoach te raadplegen die uw lichaamsbouw kan beoordelen en een passend trainingsprogramma kan opstellen.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
BODYBUILDING

Om te verdrogen is niets beter dan een dieet met eiwitshakes. De shake wordt bereid op basis van wei en bevordert de spiermassa zonder uw voeding uit balans te brengen.

(1)
NAAR BOVEN