conseils-tendance-le-yoga-sous-toutes-ses-formes

YOGA IN AL ZIJN VORMEN

Yoga is een zeer oude leer die ontstaan is in India en aan de hand van lichaamsoefeningen, houdingen en meditatie harmonie wil brengen tussen lichaam en geest. Het is meer dan zomaar een activiteit, het is een levenshouding waarbij je je volledig van jezelf bewust wordt, je lichaam beter leert kennen en er in harmonie mee leeft.

 

Yoga is een gebruik dat tal van varianten kent, die passen bij de individuele verlangens en de verschillende aspecten van onze menselijke aard. Eén variant omvat vaak nog een aantal verschillende stromingen. Die diversiteit is geen teken van zwakte, maar een antwoord op de persoonlijke verwachtingen van ieder van ons. Niet iedereen heeft dezelfde wensen en verlangens, en net daarom is yoga er in zo veel verschillende gedaantes.

 

Het zou ons te ver leiden om alle bestaande yogavarianten op een rijtje te zetten. Daarom hebben we er de belangrijkste uitgepikt, zodat je zelf kan kiezen welke vorm het meest bij je past. En niets houdt je tegen om ze allemaal eens uit te proberen en zelf te ontdekken welke de beste voor je is!

 

Hatha Yoga, de bekendste variant

Voor veel westerlingen vat deze variant het hele yogagebeuren perfect samen. Nochtans is dit maar een van de vele stijlen. Hatha Yoga bestaat hoofdzakelijk uit een reeks houdingen en ademhalings- en relaxatietechnieken. De beoefenaars van deze variant willen zich in de eerste plaats bewust worden van hun lichaam en geest, aan de hand van een goede ademhaling. Het gaat om een volwaardige spirituele beleving, die je helpt om een staat van harmonie te bereiken van je psychologische vaardigheden, zoals concentratie en rust, en je lichamelijke vaardigheden, zoals spierkracht en souplesse. Ze helpt je om alles even helemaal los te laten en ondertussen je spieren te versterken. Dit is een uitstekende voorbereiding op meditatie die toegankelijk is voor iedereen, van beginner tot expert, van jong tot oud.

 

Raja Yoga, de gulden middenweg tussen meditatie en dynamiek

Deze vorm van yoga, ook wel eens Ashtanga Yoga genoemd, bevat elementen van het Hatha Yoga en vult die aan met een aantal levenswijsheden en meditatieprincipes. De bedoeling is om tot een zo compleet mogelijke expressievorm van yoga te komen, aan de hand van een gecontroleerde ademhaling en een reeks bewegingen. De houdingen zijn heel dynamisch en volgen elkaar in sneltempo op. Deze variant vergt heel wat soepelheiden energie en heeft iets van gymnastiek. Het resultaat? Sterkere spieren en een heerlijk ontspannen gevoel. Dit soort yoga is vooral bestemd voor zij die meditatie en inspanning willen combineren.

 

Bhakti Yoga, de weg van de eerbied

Net zoals Karma Yoga en Jnana Yoga is Bhakti Yoga een weg naar een soort van spiritueel bewustzijn. Bij dit gebruik komen geen houdingen kijken, het gaat uitsluitend om een reeks van eerbiedige rituelen, heilige gezangen, gebeden... Dit is de yoga van de universele liefde, van de aanbidding, al is het geen vorm van religie. De beoefenaars van deze yogavariant proberen in contact te komen met het opperwezen, door er een bijzondere levensstijl op na te houden. Deze discipline is met andere woorden vooral geschikt voor zij die zich op meditatie willen toeleggen.

 

Karma Yoga, de weg van de dienstbaarheid

Deze vorm van yoga wordt door veel mensen beoefend, vaak zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Het gaat er in wezen om te geven zonder dat het resultaat van die gift van belang is. Het is jezelf onbaatzuchtig inzetten voor je naaste. Heel vaak gaat het om wat ouders voor hun kinderen doen.

 

Jnana Yoga, de weg van wijsheid en kennis

Deze vorm van yoga dient niet om je feitelijke kennis te ontwikkelen, maar wel je zelfkennis. Ze stelt je in staat de wijsheid van je geest en je ziel te ontdekken. Deze methode voert je terug naar de bron van je gedachten.

 

Bikram Yoga, de weg van de warmte

Deze techniek omvat een opeenvolging van 26 houdingen, om je op te warmen en de spieren, ligamenten en pezen te rekken en op te warmen. Bij een van de varianten op deze yogavorm voer je die houding uit in een ruimte waar het 40°C is, om er nog meer voordeel uit te halen. Door de warmte kan je je spieren nog meer in de diepte rekken. Bikram Yoga is geschikt voor iedereen die de warmte goed verdraagt.

 

Yoga Nidra, het halve bewustzijn

Yoga Nidra is gebaseerd op het principe van de yogi-slaap, die met een staat van trance vergeleken kan worden. Het gaat om een diepgaande relaxatie op het randje van slapen, om af te glijden in een toestand van half bewustzijn. Je laat je geest helemaal wegdrijven, om een soort van zelfbewustzijn te ontwikkelen. Deze yoga is gestoeld op dezelfde principes als de sofrologie. Hij is ideaal voor mensen die gestresseerd zijn of met slaap- of concentratiestoornissen te kampen hebben.

 

Iyengar Yoga, om je lichaam weer uit te lijnen

Dit is een wat intensievere en striktere versie van de traditionele yoga. Hierbij is het de bedoeling om je lichaamsdelen perfect in lijn te brengen aan de hand van een reeks heel precieze houdingen, soms met de nodige accessoires zoals dekens of bankjes om je niet te blesseren. Deze variant is helemaal gericht op lichaamsuitlijning, de bloedsomloop en het concentratievermogen. Dit is trouwens een uitstekende manier om rugpijn te verlichten. De techniek is vooral geschikt voor bruisende jongeren, die over een goede lichaamsconditie beschikken.

 

Kundalini Yoga, de weg van de energiebeheersing

Dit type yoga omvat een aantal vaste houdingen, bewegingsrituelen, ademhalingsoefeningen en zelfs gezangen. Er wordt vooral gewerkt rond de wervelkolom. Op die manier willen de beoefenaars hun zelfbewustzijn aanwakkeren door een beheersing van de oerenergie in elk van ons, die zich rond de wervelkolom bevindt. Kundalini Yoga is vooral geschikt voor ervaren yogabeoefenaars.

 

Aan jou om het yogi-geluk te vinden!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN