conseils-yoga-exercice-denouez-les-tensions

YOGA MINUUT: LAAT LOS, ONTSPAN

Voelt u zich gestrest? Neem het heft weer in handen en leer goed te ontspannen. Volg deze yoga-oefening en leer hoe u alle spanningen volledig kunt loslaten.

 

De gunstige effecten van de houding

Deze eenvoudige maar veelzijdige houding kan op verschillende manieren worden gebruikt om het lichaam weer in balans te krijgen, de spanningen rondom de wervelkolom te verminderen en het ademhalingsstelsel te ontspannen. Het kan worden beschouwd als een omgekeerde houding, dat wil zeggen dat ons lichaam niet meer tegen de zwaartekracht hoeft te strijden. Alle spieren die verantwoordelijk zijn voor de lichaamshouding kunnen volledig ontspannen. In de hoogste positie van deze asana komt het gewicht van de buikorganen op ons middenrif te liggen, dat daardoor hard moet werken. De ademhaling masseert als het ware de organen in de onderbuik, waardoor bloed- en lymfevochtuitwisseling worden gestimuleerd.

 

Voor het uitvoeren van deze yogahouding raden we u aan een yogamat te gebruiken.

 

De juiste houding

conseils-yoga-exercice-denouez-les-tensions

  • Uitvoering van de oefening: ga op uw rug liggen en ontspan doordat u zichzelf bewust maakt van alle lichaamsdelen die de grond raken. De voeten staan plat op de grond op bekkenbreedte. Buig de knieën en breng de voeten zo dicht mogelijk naar de billen toe. Houd het hoofd omhoog en breng uw kin richting de borstkas zodat de ruggenwervels goed worden gestrekt. Kantel het bekken zodat de wervels van de onderrug en de lendenwervels de grond raken. Haal 10 keer diep adem, en houd deze positie vast. Ontspan uw rug, buik, benen en voeten.

 

  • Blijf diep doorademen en breng het bekken langzaam omhoog doordat u de wervels een voor een van de grond tilt. Ga zo hoog mogelijk, maar houd de rug recht. Houd deze positie gedurende 30 seconden vast. Breng het lichaam weer naar beneden door de rug af te rollen: breng de bovenkant van de rug, het midden en de onderrug achtereenvolgens naar beneden en eindig met het bekken. Neem de beginpositie weer aan.

 

  •  Om volledig te ontspannen na deze houding brengt u uw knieën naar uw borst toe en houdt u ze vast met uw handen. Breng uw kin naar de borst. In deze 'bolle' houding met een ronde rug schommelt u het lichaam licht heen en weer op de yogamat om de wervelkolom te masseren.

 

  • Ademhaling: adem in terwijl u het bekken omhoog brengt, adem uit terwijl u teruggaat naar de beginpositie.

 

  • Veiligheidsadvies: houd tijdens deze oefening de voeten stevig op de grond, trek de bilspieren en bovenbeenspieren goed aan. Houd de rug recht. Denk eraan wanneer u deze houding aanneemt, dat uw gewicht verdeeld is over de hakken en de schouderbladen. U mag in geen geval steunen op de achterkant van het hoofd, want dit zou de nekwervels kunnen beschadigen.

 

  • Herhalingen: bent u een beginner, blijf dan 30 tot 40 seconden in deze houding staan. Iedereen die deze houding wat langer kan vasthouden, concentreert zich op de ontspannen verplaatsing van de buikinhoud naar het middenrif, en de ontspanning van de tong...

 

 

Contra-indicaties:

  • aan het einde van een zwangerschap
  • Personen met zwakke nekwervels

 

Raadpleeg bij twijfel uw arts.

YOGA
conseils-yoga-exercice-yoga-minute-illuminez-votre-regard

Uw ogen zijn vermoeid, uw oogleden zwaar. Ze willen maar een ding: rust! Probeer een sessie van yoga voor de ogen om ze te laten ontspannen.

NAAR BOVEN