conseils-zen-soyez-zen

ZEN, WEES ZEN

(1)

Stress op uw werk, een moordende onderlinge competitie, lange dagen... U bent weer helemaal in de ban van de stress. Ook al hebt u er alles aan gedaan om het te vermijden, toch heeft dat stressgevoel zich weer in u weten te nestelen. Ontdek efficiënte methodes waarmee u dagelijks leert te ontstressen.

 

Eet Zen: weg met die boterham

Tijdens de lunchpauze rent u snel even naar de kantine om een sandwich te halen, die u vervolgens aan uw bureau naar binnen werkt. Dan kunt u tenminste snel weer verder met dat dossier dat voor 14u af moet zijn... Dit houdt u een paar weken vol, totdat het een slechte gewoonte wordt. Het levert niet alleen te weinig goede voedingsstoffen: u gunt zichzelf ook nauwelijks de tijd voor een echte pauze, met een echte maaltijd.

Maar goed eten, dat is niet alleen even je maag vullen. Een goede maaltijd is ook voeding voor de geest. Gun uzelf dus een echte pauze! Ga weg van de werkplek en neem de tijd voor een echte maaltijd. Vraag vrienden om mee te gaan, of lees een boek. Kies voor volkoren producten, bijvoorbeeld pasta. Denk ook aan een banaan: die levert serotonine en zorgt voor een goed humeur. Bestrooi uw maaltijd rijkelijk met peterselie of koriander. Deze planten zijn rijk aan linalool, dat sombere gedachten verjaagt.

 

Lach erom

Uw collega wordt hysterisch, de resultaten die u nodig heeft laten op zich wachten, een gesprek ontaardt in een fikse ruzie... Als u nu eens probeert erom te lachen? Want lachen dat is eigenlijk een stukje joggen voor de geest. Wanneer u lacht maakt uw lichaam endorfine aan, waarmee uw hersenen vervolgens worden overspoeld. U krijgt een plezierig gevoel en ziet het leven weer van de zonnige kant. Een ludieke geest zorgt voor ontspanning en vergroot het gevoel van welzijn. Zorg er dus voor dat u regelmatig uitbundig moet lachen en vermijd pessimistische types. Doe mee aan lachyoga. U voert yoga-oefeningen uit, zoals stretching en relaxatie-oefeningen waardoor u geleidelijk aan weer in contact komt met de plezierige kant in het leven. Men probeert het lachen op gang te helpen met behulp van verschillende oefeningen, zoals mime. Het lachen wordt steeds spontaner, totdat het uiteindelijk een echte schaterlach wordt. Echt een oefening waarbij u alle spanning en stress die op u drukt volledig los kunt laten.

 

En nu...met de voetjes omhoog

Om de stress uit uw lichaam te halen en uw energievaatje weer te vullen probeert u voetreflextherapie. Het is een eeuwenoude Chinese techniek die buitengewoon gunstige effecten heeft als het gaat om de ontspanning van lichaam en geest. Onze voetzolen bevatten een groot aantal reflexzones die de werking van ons lichaam reguleren. Door deze energiepunten te stimuleren kunnen we veel pijntjes die ons in het dagelijks leven plagen verlichten. Deze massagemethode heft spanningen op, verjaagt verstorende energiestromen en herstelt de balans in ons lichaam.

 

Voer een voetreflexbehandeling uit bij uzelf, wanneer u thuis komt na een dag werken. Het punt op uw voetzool dat u moet stimuleren komt overeen met de solar plexus (het middenrif). Hier concentreren zich alle spanningen. Geef gedurende een minuut een drukkende massage op dit punt, en laat of en toe even los. Het punt bevindt zich aan de bovenkant van uw voetzool, net onder de gewrichten van de tenen.

 

Probeer Feng Shui

Overal chaos, voorwerpen die ondersteboven liggen.... Misschien zit het probleem wel in uw interieur? Tijd om kennis te maken met Feng Shui. Een Chinese kunstvorm die uitgaat van de gedachte dat de optimale inrichting van de leefomgeving zorgt voor een harmonieuze energieverdeling in de ruimte. Wat is het doel hiervan? Het bevorderen van de circulatie van een goede chi. Feng Shui stelt u in staat beter te leven en meer orde aan te brengen in het leven, zodat u zichzelf optimaal kunt ontplooien. Wanneer u zorgt voor een harmonieuze energieverdeling in uw huis zal de kwaliteit van leven verbeteren en de stress afnemen. Als uw huis overeenkomt met uw persoonlijkheid, dan voelt u zich er beter thuis en gaat u geleidelijk aan vooruit in het leven.

 

Hoe? Door uw interieur opnieuw in te richten en de circulatie van de chi te verbeteren. U begint met het elimineren van al het nutteloze: Verwijder overbodige objecten die uw huis vol en rommelig maken. Het is belangrijk dat u een gevoel van ruimte ervaart. Voorkom zoveel mogelijk scherpe hoeken en randen, omdat ze de energie breken. Verwijder eveneens alle negatieve en gewelddadige afbeeldingen uit uw inrichting.

 

Zeg nee tegen slapeloze nachten

Achtervolgt de stress u tot in het bed en kunt u er niet van slapen? Probeer eens oma's remedie toe te passen voor een goede nachtrust. Breng ongeveer5 druppeltjes essentiële lavendelolie aan op uw kussen, of leg een zakje gedroogde lavendelbloemen naast uw kussen (dit kunt u zelf maken). Waarom lavendel? Japanse onderzoekers hebben aangetoond dat elke dag ongeveer 5 minuten lang de geur van lavendel ruiken een effect kan hebben op uw stressniveau, met name omdat er minder van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Met behulp van deze tip valt u weer rustig in slaap. Een eenvoudige tip die u dagelijks voor het slapen kunt toepassen, en die u helpt de kwaliteit van uw slaap te verbeteren. Bezorg uzelf een goede nachtrust!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
YOGA
conseil-cross-corps-sante-vacances-zen-avant-le-depart

Je vertrekt binnen een paar weken op reis, maar je loopt op de tippen van je tenen? Geef stress geen kans en gebruik de tips van Domyos om deze moeilijke periode door te komen en helemaal zen op reis te vertrekken!

(5)
NAAR BOVEN